30 godina Interrega: Ministrica Tramišak sa suradnicima posadila stablo

Sadnjom stabala u ulici Bartola Kašića u Karlovcu proslavljeno je 30 godina Interrega, europskih projekata i europskog zajedništva kroz teritorijalnu suradnju. Obilježavanju je među ostalima prisustvovala i Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

“Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje u Karlovcu povodom 30 godina Interreg programa. Ti programi su vrlo bitni za jačanje dobrih partnerskih, susjedskih odnosa između država članica Europske unije. U RH u nekoliko programa u kojima sudjelujemo razvijali smo kvalitetne, dobre projekte i programe, a posebno ističem Grad Karlovac i Karlovačku županiju kao jedan od primjera suradnje u Interreg programima.”, rekla je ministrica Tramišak.

“U upravi Grada Karlovca odrađena su četiri Interreg projekta dok je peti u tijeku. Trenutno je u provedbi 107 milijuna vrijednosti projekta, a financijska perspektiva 2014.-2020. Gradu Karlovcu je donijela 275 milijuna kuna.”, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Europski dan suradnje obilježava se svake godine u rujnu u više od 30 država Europe. Ovogodišnji Europski dan suradnje obilježava 30 godina postojanja Interreg programa, odnosno 30 godina prekogranične suradnje. Financijski potencijal Interreg programa iznosi preko 10 milijardi eura, a svrha Interreg programa je poticanje regija na međusobnu suradnju i rješavanje zajedničkih izazova, kao što su klimatske promjene, socijalna inkluzija, pitanja migranata te ostalih važnih područja. Cilj je poboljšanje kvalitete života svih stanovnika unije, ali i šire.

Od svog osnutka Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske provela je 20 projekta u sklopu Interreg programa, a od 2018. godine u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., provodi uspješne projekte ugradnje kotlovnica na biomasu u odgojno-obrazovne ustanove s ciljem uspješne tranzicije ka obnovljivim izvorima energije u javnim ustanovama te poticanjem lokalnog i prekograničnog tržišta biomase.

Renew Heat i Wood Key projekti financirani u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, bave se pokretanjem energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije -biomase, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, čišćem okolišu i jačanju gospodarstva. Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 13.596.666,00 kuna, od čega 7.659.803,00 kuna iznosi udio REGEAe i Karlovačke županije. U sklopu projekta Renew Heat u Hrvatskoj je ugrađena kotlovnica u Srednju školu Duga Resa, a u sklopu projekta Wood Key trenutno je u izgradnju zajednička kotlovnica za OŠ IB Mažuranić i Obrtničku i tehničku školu Ogulin. Oba projekta ostvaruju značajne financijske uštede, koriste obnovljive izvore energije te potiču ekonomiju i suradnju na lokalnoj razini i prekograničnom tržištu.

Ove godine umjesto organizacije jednog prekograničnog događaja kroz program Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska -Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., donesena je odluka da je najbolji način obilježavanja 30 godina Interrega organizacija tri lokalne manifestacije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U svakoj od navedenih zemalja tijekom rujna i listopada 2020. godine zasadit će se po 10 stabala. Ukupno 30 stabala predstavljat će 30 godina uspješne Interreg suradnje.