Svjetski je dan beskućnika- u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja skriveno je beskućništvo

Svjetski dan beskućnika obilježava se svake godine  10. listopada. Organizacije iz čitavog svijeta na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti i ukazivanja na sve kompleksniju problematiku beskućništva i probleme beskućnika.

Beskućništvo je u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, rastući socijalni problem. HMB procjenjuje da je u Hrvatskoj, prema definiciji UN-a, oko 2.200 apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju „krov nad glavom“ te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Također, procjenjuje se kako je više od 10.000 relativnih beskućnika, koji imaju „krov nad glavom“, ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti.

U Hrvatskoj, još uvijek, postoji samo 13 prihvatilišta i prenoćišta koja se nalaze u Splitu, Kaštelima, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli, Karlovcu, Zagrebu, Varaždinu i Osijeku te jedan hostelski smještaj u Dubrovniku. Ukupni smještajni kapacitet navedenih prihvatilišta je dostatan za oko 450 osoba, što je nedostatno za zbrinjavanje svih potrebitih, posebno u zimskim uvjetima.

Organizacije koje se bave problematikom beskućništva u Hrvatskoj, uz pomoć nadležnog Ministarstva i Europskih fondova pokrenule su različite usluge poput dnevnih boravaka, stambenih zajednica, osposobljavanja za zaposlenje, pomoći i podrške u zapošljavanju, socijalnog uključivanja, ali i dalje ostaje problem nedostupnosti takvih usluga u svim gradovima i mali broj organizacija koje se bave ovom problematikom.

Ovogodišnji Svjetski dan beskućnika obilježavamo u vrijeme globalne pandemije zbog koje se u Hrvatskoj i svijetu znatno povećao broj beskućnika te koja je doprinijela pogoršanju njihovih poteškoća i problema, piše Regional Express.