Međunarodni je dan svjesnosti o mucanju

Međunarodni je dan svjesnosti o mucanju, a obilježava se s ciljem senzibilizacije javnosti i sprečavanja diskriminacije osoba koje mucaju. Hrvatski je sabor 20. ožujka 2009. godine usvojio prijedlog koji je inicirala Udruga Hinko Freund i proglasila 22. listopada Danom svjesnosti o mucanju u Republici Hrvatskoj. Time je Hrvatska postala prva država u svijetu koja je na ovaj način i službeno otvorila vrata podizanju svjesnosti o mucanju.

Mucanje je poremećaj ritma i tempa govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem glasova, slogova ili riječi ili osoba ne može početi izgovarati riječ. Najčešće se javlja u predškolskoj dobi, između druge i pete godine života, iako se može javiti i kasnije. Oko 2,5 posto djece predškolske dobi muca. Taj postotak se u školskoj dobi smanjuje na otprilike 1 posto, koliko otprilike ima i odraslih.

Na svijetu muca oko sedam milijuna ljudi, a među njima su i brojne poznate osobe.  Često se u smatra da na mucanje utječe okolina, ali najčešće ipak utječe genetika. Obilježavanje ovog dana od iznimnog je značaja jer se uz osobe koje mucaju vežu brojni stereotipi.