Skupština Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije

U Vojniću, gradu Petra Svačića održana je Skupština Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije, udruge koja okuplja i skrbi o hrvatskim prognanicima – povratnicima koji su u Domovinskom ratu pred srpskom okupatorskom politikom morali napustiti svoja ognjišta, kao i hrvatske useljenike iz Bosne i Hercegovine koji su svoj novi dom našli u Karlovačkoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Skupština je započela odavanjem počasti domovini i svima koji su tijekom hrvatske povijesti svoj život položili na oltar domovine, i prigodnom riječi, molitvom i blagoslovom don Ive Borića.

Predsjednik Zajednice Ivan Mateša emotivnim riječima je odao počast nedavno preminulom predsjedniku Zajednice povratnika Hrvatske Josipu Kompanoviću istaknuvši njegov doprinos u stvaranje slobodne i suverene države Hrvatske.
U radnom dijelu skupštine izabrana su tijela upravljanja i prihvaćen je program rada u budućem razdoblju gdje je naglasak stavljen na gospodarski razvitak, psiho-socijalno osnaživanje i trajnu duhovnu obnovu povratnika i useljenika.
Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se u ime Zajednice obrati Sisačkoj biskupiji i biskupu Vladi Košiću sa zamolbom za odobrenje fra Ivi Bošnjaku, župniku župe svetog Antuna Padovanskog u Vojniću, da u skladu s odredbama Zakonika kanonskog prava i drugim crkvenim dokumentima bude duhovnik Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije.
Prigodnim riječima ohrabrenja i nade nazočnima se obratio fra Tomo Jurić, dugogodišnji župnik u Vojniću, a sada župnik u Gvozdu.

Zajednica povratnika i useljenika Karlovačke županije, kao podružnica Zajednice povratnika Hrvatske će nizom aktivnosti, izložbama, objavljivanjem i predstavljanjem knjiga, seminarima duhovne obnove, obilježavanjem obljetnica značajnih događaja iz hrvatske povijesti s naglaskom na događaje iz Domovinskog rata, promicati domoljubne, kršćanske i opće ljudske vrijednosti, istinu o Domovinskom ratu i stradanjima hrvatskog naroda.