KABA

Predstavljena nova Strategija razvoja sporta grada Karlovca

Od 2021. - 2028. godine

U Zorin domu je prezentirana nova Strategija razvoja sporta grada Karlovca, ona koju smo svi s nestrpljenjem čekali. Dokument je to kojim se analizira postojeće stanje sporta te postavljaju ciljevi i aktivnosti kojima će se oni provesti. Saznali smo dakle, na koji bi se način trebao unaprijediti karlovački sport u sljedećih sedam godina i možemo li postavljene, ambiciozne ciljeve uopće ostvariti.

Karlovački sport ima potencijala za napredak, tako barem tvrdi jedan od autora nove strategije, Zrinko Čustonja. Nakon obimne analize, zaključeno je da ćemo uz pomoć 30 konkretnih strateških ciljeva, moći stati uz bok većim hrvatskim, pa i europskim gradovima. Jedan od najvećih izazova je razvitak sportske infrastrukture. U Karlovcu prije svega nedostaje dvoranskih prostora i bazena, dok recimo nogometnih terena imamo i više nego što nam je potrebno. U cilju je do 2028. godine izgraditi zatvoreni kompleks bazena, obnoviti Sportske dvorane, izgraditi veliku javnu sportsku dvoranu poput Žatike u Poreču, obnoviti Sokolski dom i streljanu na Jamadolu te osnovati ustanove za upravljanje sportskim objektima. Ukupni trošak za to bio bi 250 milijuna i 800 tisuća kuna.

Kad je riječ o trenerskom kadru, Karlovac ima samo 45% kvalificiranih trenera. Većina ih volontira, dok profesionalaca imamo premalo- samo 15. Svi oni, prema istraživanjima, rade premalo i na tome treba poraditi. Naravno, u školovanje trenera treba ulagati.

Ono po čemu smo debelo ispod prosjeka Hrvatske su postignuti rezultati i financijska izdvajanja. Posljednje tri godine iz gradskog se proračuna izdvaja nešto manje od 8 milijuna kuna, što je oko 2,81% proračuna. Prema novom planu, trebalo bi izdvajati godišnje do 20 milijuna kuna. Osim iz proračuna grada, puno novca dolazi od članarina-dakle iz đepova roditelja.

Na kraju se postavlja pitanje jesu li te strateške točke, ti ambiciozni ciljevi realno ostvarivi ili samo lijepo izgledaju na papiru…?

Prema riječima gradonačelnika Damira Mandića – sve je to ostvarivo. Na koji način? Još ne znamo.

Znate kako kažu stari ljudi- živi bili pa vidjeli.