Za recidiviste u prvih 10 mjeseci 2020. više od 1.800 dana zatvora, 330 tisuća kuna kazne i 260 mjeseci zabrane vožnje

Tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila na području Policijske uprave karlovačke u prvih deset mjeseci 2020. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćena 64 „recidivista“, koji su uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 1.875 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, 330.700 kuna novčane kazne i 261 mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima. Usporedbe radi, u prvih deset mjeseci 2019. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćeno je 78  „recidivista“, a kojima je nadležni Općinski sud izrekao ukupno 1.240 dana kazne zatvora, 48 mjeseci uvjetne osude, 342.579 kuna novčane kazne i 139 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Iako je u ovoj godini, u odnosu na prethodnu evidentiran manji broj uhićenih „recidivista“, koji su ukupno počinili manji broj prekršaja, ukupno im je izrečena znatno veća kazna zatvora, a za istaknuti je da su oni u prosjeku činili dva do tri teža prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali i prekršaje iz drugih zakona, kao što su Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o osobnoj iskaznici, Zakon o prebivalištu, Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana i dr.

Najčešći prekršaji koje su sankcionirani višestruki počinitelji prekršaja činili su upravljanje vozilom prije stjecanja prava, vožnja pod utjecajem alkohola i vožnja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima ili za vrijeme dok im je poništena vozačka dozvola.

-Kako bi poboljšali stanje sigurnosti u cestovnom prometu i u narednom periodu nastavit ćemo s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama, a naše aktivnosti i nadalje će biti posebno usmjerene i prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. „recidivistima“, poručuju iz PU karlovačke.