Vatrogasci i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 16.1.2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 9003 vatrogasca sa 2275 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 10367 intervencija.

Glina, Gvozd, Topusko, Dvor te dijelovi Karlovačke i Zagrebačke županije posljednjih su dvadesetak dana bili u nadležnosti Vatrogasnog zapovjednika Karlovačke županije Gorana Frankovića. Uz pomoć Vatrogasne zajednice Karlovačke županije uveden je Geografski informacijski sustav (GIS) u funkcioniranje vatrogasnih postrojbi Sisačko-moslavačke županije. Ovo je prvi put da je takav sustav baze podataka korišten na ovim prostorima. Velika je to pomoć za ovo područje priznao je Dražen Naglić, koordinator Glinskog stožera.

Na ovom području bilo je angažirano 3200 vatrogasaca iz različitih područja Hrvatske, samo iz Karlovačke županije bilo ih je 1800. Vatrogasne snage će se ovdje postupno smanjivati, dok će zapovjedništvo u Glini na raspolaganju ostati još minimalno mjesec dana.

Intervencije u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su 16. siječnja imali 27 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crijepova i fasada te izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno 155 vatrogasaca sa 63 vatrogasna vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg. Vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 18 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovao ukupno 71 vatrogasac s 23 vatrogasna vozila.