KABA

Pružimo podršku žrtvama kaznenih djela

U ponedjeljak, 22. veljače, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva zajedničkom će javnom akcijom na društvenim mrežama podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske. U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela –riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj.
Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas -međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo -a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.
Tijekom protekle 3 godine Mreža podrške pružila je više od 13 tisuća pojedinačnih usluga za više od 1700 osoba. Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa. Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.
Krajem prethodne godine potpisan je novi ugovor za novo trogodišnje razdoblje podrške Mreže podrške. Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 13 županija: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima-Varaždinska i Međimurska županija Centar za građanske inicijative Poreč-Istarska županija Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“-Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija Udruga “HERA“ Križevci –za zaštitu i promicanje ljudskih prava -Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva-Dubrovačko-neretvanska županija Informativno pravni centar-Brodsko-posavska županija Udruga „ZvoniMir“-Šibensko-kninska županija Ženska grupa Karlovac „KORAK“-Karlovačka i Ličko-senjska županija S.O.S. -savjetovanje, osnaživanje, suradnja-Virovitičko-podravska županija SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije-Krapinsko-zagorska županija.
Od 21. do 23. veljače, na kanalima društvenih mreža organizacija članica Mreže podrške objavljivat će se informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti. Za više informacija pratite Facebook stranicu Ženske sobe: https://web.facebook.com/zenska.soba.