Formirana postrojba za kontrolu i nadzor provođenja mjera, sastoji se od umirovljenih policajaca i vojnika

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije je donio Odluku o formiranju Postrojbe za kontrolu i nadzor provođenja mjera. Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o sustavu civilne zaštite.

Pripadnici postrojbe će  prilikom obilaska i nadzora imati dužnost predstaviti se kao pripadnici postrojbe, ukoliko uoče nedostatke, upozoriti na iste, odgovarati na upite predstavnika kontroliranih objekata , davati upute kako postupati radi usklađivanja eventualnih propusta sa važećim propisimma. Pripadnici nemaju mogućnost
kažnjavanja već  kontrole i nadzora kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja bolesti.

Stožer CZ KŽ je u tu svrhu kontaktirao Udruge branitelja, zbog iskustva pripadnika istih, da Stožeru ponude osobe iz registra udruga branitelja. Udruge su se odazvale na molbu Stožera te su svoje članove, umirovljene pripadnike Hrvatske vojske, policije, osobe s iskustvom u zaštitarskim aktivnostima angažirale u Postrojbi za kontrolu i nadzor provođenja mjera Stožera.

Pripadnicima postrojbe dobit će mobilizacijski nalog sukladno Pravilniku o mobilizaciji, uvjetima i načinu rada operativnih snaga sustava civilne zaštite te naknadu za obavljanje istoga.