Slavimo Blagdan Svetog Josipa Radnika – zaštitnika rada i radnika

Danas se obilježava Blagdan Svetog Josipa Radnika. Svetac je to koji je zaštitnik hrvatskog naroda, Karlovačke županije, ali i Grada Karlovca. Novi zavjet u Matejevu evanđelju spominje da je Josip bio tesar. “Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin’” (Mt 13,54). Crkva postavlja Svetog Josipa kao zaštitnika rada i radnike te ga stavlja kao uzor svim radnicima, kojima rad ne bi treba biti samo naprezanje već i apostolska služba.

Blagdan Svetog Josipa Radnika je 1955. godine uveo papa Pio XII. Druga je internacionala odučila 1889. godine 1. svibnja uzeti kao Dan rada, a iste je godine papa Leon XIII. izdao encikliku o sv. Josipu. U njoj je ‘radnike i sve ljude skromnih životnih uvjeta uputio na sv. Josipa kao uzor i primjer za nasljedovanje’.

Osobito svečano je danas i u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu gdje ej središnje misno slavlje slavio papinski nuncij Giorgio Lingua.