U Josipovom svetištu postavljeni vitraji koji prikazuju Svetu obitelj na valovima hrvatske kulturne svete baštine

Spoj sakralnog i umjetničkog, vitraji koji prikazuju Svetu obitelj i hrvatsku tradiciju postavljeni su u Nacionalno svetište svetoga Josipa. Novopostavljeni vitraji su svečano predstavljeni i blagoslovljeni na blagdan Josipa Radnika, 1. svibnja 2021. godine. Nalaze se na bočnim prozorima pokraj oltara, a sastavljeni su od ukupno 40 polja.

Riječ je o velikom projektu kojeg je pokrenuo rektor svetišta mons. Antun Sente, a u njegovoj provedbi, osobito onoj financijskoj pomogla su mu još dva svećenika. Vojni vojni kapelan u Đakovu preč. Vlado Mandura te nekadašnji župnik vlč. Alojzije Burja.

-Kada sam došao u Karlovac iščitavao sam razne spise u kojim je između ostaloga prečasni Marijan Radanović napisao da je ovo Svetište izgrađeno, ali nije dovršeno. Imao sam prilike razgovarati i s profesorom Danielom Butalom, koji je oslikao križni put i razne druge slike koje se nalaze u Svetištu, upravo mi je on prepričavao da je u prijašnjim razgovorima sa preč. Radanovićem pričao kako će ovi bijeli zidovi živnuti još više u slikama. Nešto od toga smo već ostvarili. Želimo sada blagosloviti taj ljudski rad, kazao je mons. Antun Sente, rektor Svetišta.

U postavljanju i oslikavanju vitraja istaknuo se i njihov autor, profesor Josip Botteri Dini, koji je prijedlog o vitrajima napravio prije šest godina.

-Svetosti čudesne obitelji, koja je do kraja ovozemaljskog života živjela djevičanski, njima trima posvećujem lijevi vitraj, označen glagoljskim slovima inicijalima triju svetih imena. Iz nebeske geometrije pojavljuje se Gospa, Isus i sveti Josip. Sav svemir i zemlje trepere od te veličanstvene istine. Boje su mistično modre, zelene i ljubičaste, govori Botteri.

Kompletan prostor vitraja isprepliće hrvatski pleter, koji evocira na starohrvatsku ornamentiku.

-Desni Vitraj prikazuje svetog Josipa također nadahnutog jednim Zadarskim starohrvatskim reljefom. On drži u ruci ljiljan, znak njegove čistoće; na vitraju je hrvatskom glagoljicom ispisano ime sveti Josip. Vitraj prikazuje na isti načni kao onaj lijevi, na valovima hrvatske kulturne svete baštine, Hrvatsku domovinu, posebno kroz lepršanje hrvatskog stijega i blistavog grba na njemu. Na stijegu zapaža se utvrđeni grad, simbol otpornosti u zajedništvu, gledajući grad pomišljamo i na Jeruzalem, na vječni grad kojega sveti Ivan Evanđelist naviješta kao novi Jeruzalem u kojem svjetlost sja uvijeke, objašnjava Botteri.