Na današnji datum 1835. godine rođen karlovački povjesničar Radoslav Lopašić

NA DANAŠNJI DAN:

20. svibnja 1835. rođen je karlovački povjesničar Radoslav Lopašić, po struci pravnik. Bio je povjesničar skromnog ponašanja, ali prebogatih vrela intelektualne snage. Zvali su ga “Živi arhiv”. Otac Mirko bio je karlovački gradski sudac, u vrijeme Radoslavovoga rođenja načelnik. Nakon pohađanja karlovačke i zagrebačke gimnazije, 1856. godine upisao je Pravoslovnu akademiju (današnji Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Zbog krhkog zdravlja i lošeg predznanja, studij nikada nije završio, nego je pravo nastavio izučavati privatno. Lopašić je 1860. godine izabran za karlovačkog općinskog glavara. Već ga je iste godine ban smijenio s položaja zbog članka objavljenog u Narodnim novinama. Na prijedlog zagrebačkog velikog župana Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Lopašić je 1861. godine imenovan pristavom (pomoćnim sudskim službenikom) severinskog kotara, gdje je sudac tada bio Josip pl. Vranyczany. Nakon Vranyczanyjeve smrti 1866. godine Lopašić je imenovan na njegovo mjesto te postaje severinskim kotarskim sucem. Tijekom obavljanja službe brinuo se za pučke škole i sirotinju, za što je dobio priznanje zemaljske vlade 1868. godine. Godine 1871. imenovan je podbilježnikom Zagrebačke županije. Izabran je u odbor Matice hrvatske 1877. godine te je bio njezinim potpredsjednikom sve do smrti. Postao je dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tada JAZU) 21. prosinca 1883. godine.

20. svibnja 1891. u Karlovcu je preminuo slikar Matija Schieder. Rođen je u Tirolu 1807., a od 1852. trajno živi u Karlovcu. Oslikavao je crkve po čitavoj Hrvatskoj, a osobito po Gorskom kotaru, u Karlovcu te u Vukmaniću, Rečici, Ladvenjku i Krašiću. Od Schiedera je očuvan i portret Marije Pirečnik, rođene Lach, nastao oko 1850. godine.

20. svibnja 2008. godine povodom 150. godišnjice lurdskog ukazanja i 15. obljetnice vojnog hodočašća Hrvatske vojske iz Karlovca je krenula grupa u kojoj su pripadnici vojske, branitelji, pripadnici MUP-a i Karlovačke građanske garde.