Prije 156 godina u promet puštena željeznička pruga Zagreb-Karlovac – njezinom izgradnjom plovidba Kupom praktički prestala

NA DANAŠNJI DAN:

01. lipnja 1865. godine u promet je puštena željeznička pruga Zagreb – Karlovac. Prugu je izgradilo dioničko društvo Južne željeznice s ciljem da se i Karlovac poveže sa željezničkom prugom Beč – Trst, odnosno s pravcem kojeg su forsirali Austrijanci. Mađari su, pak, u nakani da se suprotstave austrijskim pretenzijama, radili na uspostavi željezničke veze između Budimpešte i Rijeke. Pruga Zagreb – Karlovac izgrađena je u duljini od 53 kilometra. Postupno je preuzimala sav promet koji se do tada odvijao Kupom i Savom do Karlovca te trima cestama do mora. Njezinom izgradnjom plovidba na Kupi praktički je prestala, a pomalo i trgovački cestovni put kočijama. Tako prestaje zlatno doba trgovačkog i obrtničkog “lučkog” Karlovca.

01. lipnja 1878. godine u noći je buknuo požar koji je uništio sve kuće između pješačke vojarne i gradskih bedema. Vatrogasci i vojnici morali su prepustiti sudbini sve kuće prema bedemu te se ograničiti samo na obranu drugih dijelova. Karlovčani su zatražili pomoć iz Zagreba. U pomoć je priskočilo 70 zagrebačkih vatrogasaca koji su došli posebnim vlakom. Tako su zajedničkim snagama uspjeli sačuvati ostale predjele grada od vatrene stihije.

01. lipnja 1884. godine Pjevačko društvo Zora obilježava, odgođenu, 25. godišnjicu rada.  “Svečanost je bila velebna. Sudjelovao je cijeli grad. Gradsko poglavarstvo preko oglasa u Svjetlu poziva građane da rasvijetle stanove (svijećama) i ukrase prozore zastavama i cvijećem te da se navečer uoči proslave uključe u svečanu bakljadu. U goste su došli gotovo svi pjevački zborovi Hrvatske. Na kolodvor su im ususret krenula sva karlovačka društva pod zastavama praćena limenom glazbom. Na ulazu u grad, s ove strane kupskog mosta, dočekao ih je i pozdravio gradonačelnik Janko Štancer”. (M. Vrbetić “Karlovac”)