Predstavnici Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca Korana održali su sastanak s predstavnicima državnog inspektorata po pitanju povlačenja hrane zbog prisutnosti etilen oksida i sigurnosti mesa. Tražili su pojačane kontrole mesa, ali i drugih proizvoda.

– Tu bi samo skrenuli pozornost potrošačima da ako je riječ o kupljenom mesu da poslikaju deklaraciju, odakle je meso, tko je proizvođač, iz koje je države… kako bi se lakše utvrdile sve činjenice i tako utvrdile odgovorne osobe, kaže Marina Novaković Matanić iz udruge Korana.

Inače, iz udruge su pozvali potrošače da preuzmu aplikaciju HRana i tako imaju informaciju koja je hrana na tržištu neispravna.

– Ono što smo mi tražili je da se aplikacija doradi i da putem nje potrošači mogu direktno i ponijeti prijave, dodaje Novaković Matanić.

Na sastanku s pomoćnicom glavnog državnog inspektora Vedranom Filipović Grčić bilo je riječi i o nadoknadi štete za konzumirani proizvod, naročito kada je zbog njega narušeno zdravlje potrošača.

– Trenutno je zakonodavni okvir takav da je potrošačima omogućeno da podnesu privatne tužbe. Prilikom prvih izmjena zakonodavnih okvira tražit ćemo izmjene koje bi išle u smjeru direktne odštete potrošačima, obećaje Novaković Matanić.

Inače, u zadnje vrijeme se pojavljuju informacije o povrću koje se nalazi po trgovačkim centrima na sniženju, a na oko je vidljivo da su pri kraju mogućnosti konzumacije. Iz udruge Korana predlažu potrošačima da sami razmisle i odluče hoće li takav proizvod kupiti jer za kvalitetu proizvoda ne postoje točno određene kazne.