KABA

U centru Karlovca vatrogasno natjecanje mladeži – igre, druženje i zabava

Održan je 23. KUP Četiri rijeke- županijsko vatrogasno natjecanje za mladež i završnica kupa Vatrogasne zajednice Karlovačke županije za pomladak i mladež. S obzirom na to da se ove godine slavi 150 godina karlovačkog vatrogastva, natjecanje je održano u centru grada, na karlovačkom Šetalištu dr. Franje Tuđmana, a ne na Vunskom polju kao što je to bilo ranije. U vatrogasnom natjecanju za mladež od 12 do 16 godina sudjelovalo je 150 natjecatelja, dok je u pomladku bilo 220 djece. Igrom, druženjem i zabavom djecu i mlade pokušava se zainteresirati za vatrogastvo.

Pripreme za ovakvo natjecanje traju tijekom cijele godine unutar različitih aktivnosti u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, rekao je zapovjednik DVD-a Hrnetić-Novaki Ivan Čačković. Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrnetić- Novaki broji preko 100 članova. Nešto više od dvadeset članova je djece i mladih. Broj je to koji je zadovoljavajuć s obzirom na vrijeme u kojem živimo, kaže Čačković. Prije je bilo puno više djece, no situacija je razumljiva s obzirom da je danas više izvanškolskih aktivnosti koje se djeci nude, pregršt hobija, od sporta do glazbe i plesa.

“Prošla godina obilježena pandemijom uvelike je utjecala na kontinuitet pomlađivanja sustava. Ako naša djeca neće imati ovakav kontinuitet natjecanja neće se niti zadržati u vatrogastvu. Naš je cilj da se opet vratimo na one stare dane kada ćemo na ovakvim natjecanjima imati 600-700 djece.” rekao je Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Emanuela Žižinjak iz DVD-a Gradac prvi je put sudjelovala na natjecanju mladeži. “Ušla sam u DVD jer je to poput običaja u našem kraju. To je jedna vrsta igre, malo se natječete, družite se, ma zabavno je.

Emanuelina kolegica iz DVD-a Gradac Hana Gregor kaže kako joj je važan rezultat, ali da je najvažnije da se zabave i sklope nova prijateljstva. “S 5 godina života sam započela svoj put u vatrogastvu, a sa 6 godina sam krenula na natjecanja. Svi su oko mene bili u vatrogastvu, pa sam odlučila i ja. To je poput tradicije.”, kazala je Hana.

Antun Broz iz DVD-a Jaškovo vatrogascima se priključio iz zabave kaže, da se više druži i da nije stalno ovisan o mobitelu i drugim zanimacijama u kući. U budućnosti se vidi kao profesionalni vatrogasac.