web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Projekt “Spoji se u umjetnost, priključi se u kulturu”

Udruga Carpe Diem u realizaciji je još jedog zanimljivog projekta - 'Spoji se u umjetnost, priključi se u kulturu'

Projekt se sastoji od niza besplatnih online radionica koje će se provoditi u realnome vremenu. Aktivnosti uključuju edukacije iz područja lutkarskog kazališta, vizualne umjetnosti, 3D umjetnosti, razvoj čitalačke kulture, upoznavanje s hrvatskom povijesti umjetnosti te debate i susrete s umjetnicima.

U idućih godinu dana, koliko traje projekt, jedan od ciljeva je taj da se djeci i mladima do 25 godina starosti omogući bolji pristup online kulturnim i umjetničkim sadržajima. Uz trenutnu pandemiju s kojom živimo djeca i mladi spadaju pod najranjiviju skupinu, a ciljana skupina ovoga projekta su upravo oni. Budući da je provedba online sve aktivnosti dostupne su u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Uz nositelja projekta, udrugu Carpe Diem, partneri na projektu su i gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” te Kinoklub Karlovac. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima osiguranim iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), te njegova ukupna vrijednost iznosi 492.660,00 kuna.

– Bez razmišljanja smo pristali biti partneri u ovom projektu, jer smatramo da je izvrsna prilika za edukaciju te je cijela zamisao odlično prilagođena trenutnoj pandemijskoj situaciji. Nudi stvarno raznolik program za djecu i mlade, a Kinoklub će biti zadužen za provedbu 3 online radionice; snimanje i montaža, stop animacija te grafički dizajn i obrada fotografije. Benjamin iz našeg tima, koji će biti i predavač, radi i promotivne najave svih radionica te će pružati tehničku podršku i ostalim dionicima projekta. Pozivam djecu i mlade da se prijave ne samo na ove nazovimo ih audiovizualno-medijske radionice, već i na ostale jer će naučiti svašta korisno što će ima zasigurno pomoći u svakodnevnom životu, hobijima, ali i u nastavi, izjavila je voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković.

Iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ knjižničar Marinko Polović izjavio je :

Uključivanje Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i njezina dislociranog odjela Knjižnice za mlade u ovaj projekt od velikog je značaja jer će se na taj način široj javnosti predstaviti dio programa i aktivnosti koje provode. Namjera je kroz multimedijalni, online sadržaj, privući i dio publike koji još nije upoznat s djelatnostima knjižnice, ali i popularizirati čitanje. Knjižnica za mlade sudjelovat će s četiri književne večeri i pet online kvizova dok će Dječji odjel organizirati osam susreta čitateljskog kluba za osnovnoškolce, sve putem platformi za video pozive.

Program započinje već ovog mjeseca, 25. rujna, kada će se održati online književni susret sa zagrebačkim književnikom Kristijanom Vujičićem koji će predstaviti svoju knjigu „Kad su padali zidovi“. Riječ je o djelu koje na živopisan način dočarava Hrvatsku krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. U studenom kreće online kviz u jednom sasvim novom ruhu te novi književni susret s drugim autorom, Dinom Pešutom. Kako mlađa publika doživljava svjetske i domaće klasike, moći će se čuti na online sastancima čitateljskog kluba. Radionice će voditi knjižničari Sanja Graša, Mario Šimić i Marinko Polović.

Prva aktivnost projekta započinje 15.9.2021., a to je radionica snimanja i montaže u trajanju 20 sati, a namijenjena je djeci od 12 do 14 godine. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na sljedećem linku

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeM0dspe68TbD5iteB9UgPJGgkRUdkbPyg4k4O7XcEYvnvj_g/viewform.

Aktivnosti i novosti o projektu možete pratiti na društvenim mrežama:

https://www.instagram.com/spoji_se_prikljuci_se/

https://www.facebook.com/spojiseprikljucise

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Za Carpe Diem:

Lucija Prstec Smolčec, voditeljica projekta

E: lucija.prstec.smolcec@carpediem.hr

M: 098 904 1115