web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Sutra kreće online popis stanovništva – Kakvo stanje možemo očekivati u Karlovačkoj županiji?

Sutra kreće popis stanovništva. Riječ je o prvom digitalnom popisu do sada, a provodi ga Državni zavod za statistiku od 13. do 26. rujna. To je prva faza popisa stanovništva, a nakon toga popisivači izlaze na teren.

I iz Karlovačke županije pozivaju sve građane da se prvo popišu digitalnim putem. To bi trebalo olakšati i ubrzati proces popisa stanovništva.

– U prvoj fazi popisa stanovništva građani koji imaju pristup aplikaciji E – građanin mogu popisati u sustav kako sebe same, tako i svoje ukućane. Ovim putem apeliram da se u toj prvo fazi što više naših stanovnika upiše kako bi popis bio brži i  jednostavniji kada popisivači krenu na teren, istaknula je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije.

Nakon 26. rujna kada se završi popis preko aplikacije, kreće popisivanje stanovništva na terenu. Inače predviđanja su kako u   je Hrvatskoj  četvrt milijuna manje ljudi no prije deset godina. Karlovačku županiju također u tome razdoblju pogodio je val iseljenja. Ipak u Karlovačkoj županiji nisu pesimistični, jer kako kažu, poduzeli su niz demografskih mjera.

-Mi smo u protekle četiri godine pokrenuli niz demografskih mjera. Od naknada za novorođenčad. Od 17 općina, samo pet općina je imalo vrtiće. U zadnjih dvije godine otvorili smo šest novih vrtića u školama, dva su otvorena u okviru jedinica lokalne samouprave, uskoro će i Plaški dobiti vrtić, kazala je Hajsan Dolinar te nadodala kako će i 17 obitelji potpisati ugovore za naknadu za izgradnju kuća te kupnju kuća i stanova. 

Koliko su ove mjere urodile plodom te koliko stanovnika Karlovačka županija ima manje no prije deset godina bit će poznato nakon 17. listopada.