Veleposlanik Izraela na otkrivanju spomen-ploče sinagoge

Na inicijativu Udruge Židovi u Karlovcu organizirano je postavljanje spomen ploče na mjestu gdje je nekad bila sinagoga u Šebetićevoj ulici u Karlovcu

Uz poznatu židovsku pjesmu Hava nagila, u izvedbi Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, započeo je program otkrivanja spomen ploče sinagoge u Šebetićevoj ulici u Karlovcu. Sinagoga je posvećena prije 150 godina, točnije 6. rujna 1871. godine. Nije slučajnost da je događaj započeo upravo s Prvim hrvatskim pjevačkim društvom Zora, koje za svoje najveće uspjehe u povijesti može zahvaliti upravo utjecajnim članovima karlovačke židovske zajednice, Vilimu Reineru, Davidu Meiselu, Filipu Reineru i drugima.

Sinagoga je služila za vjersko okupljanje i obilježavanje vjerskih blagdana. Godine 1936. je renovirana, za vrijeme Drugog svjetskog rata je devastirana, a 1960. je, nažalost, srušena.

Događaj su uveličali Njegova Ekselencija Ilan Mor, veleposlanik Izraela; Slavomir Goga, privremeni otpravnik poslova iz Veleposlanstva Republike Češke; dr. Boris Stamenić, savjetnik za politiku u Njemačkom veleposlanstvu; saborska zastupnica dr. Maja Grba Bujević; predstavnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković; županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin; gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić; predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj dr. Ognjen Kraus; rabin zagrebačke židovske zajednice Luciano Moše Prelević; predstavnici vjerskih zajednica i predstavnici manjina s područja Grada Karlovca i Karlovačke županije te brojni drugi gosti.

Inicijator događaja je Udruga Židovi u Karlovcu na čelu s predsjednicom Tenom Bunčić. Spomen-ploča djelo je akademskog kipara Pere Kurobase. Uz kratku molitvu ploču je otkrio rabin Luciano Moše Prelević, a svečani čin uveličala je maestra Radmila Bocek izvedbom prekrasne židovske pjesme Jerušalaim šel zahav.

 

Organizatori i svi uključeni nadaju se kako će ovaj izuzetno značajan povijesni događaj u budućnosti doprinijeti edukativnoj, turističkoj i kulturnoj promidžbi grada Karlovca.