web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Molitva pred Čudotvornim Raspelom za prestanak pandemije

Na današnji dan u katoličkoj se crkvi slavi blagdan Uzvišenja sv. Križa. Povodom toga u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu pred Čudotvornim Raspelom nakon svete mise održana je posveta i molitva raspetom Kristu za zaštitu i prestanak pandemije. Križ je to pred kojim se molilo i u vrijeme epidemije kuge.

Čudotvorno Raspelo nalazi se u kapeli Gospe Lurdske unutar crkve Presvetog Trojstva, a poznato je i štovano od davnina i vežu ga uz velike milosti. Župni vikar fra Mate Bašić ovom je prigodom istaknuo povijesni značaj ovog Raspela.

Ovo Raspelo je donešeno u Karlovac oko 1700. godine u vrijeme kuge. Tada je stajalo vani na Rakovcu, kada je izgrađena kapela, unešeno je unutra. Tamo je stajalo sve do 1957. godine kada su komunističke vlasti srušile tu kapelu, ali Bogu hvala gvardijan je s vjernicima ranom zorom uspio prenijeti križ ovdje. Križ je specifičan po tome što je sam korpus anatomski izuzetno dobro napravljen. Kada bi se uspoređivao ovaj križ i otisak Krista na Torinskom platnu vidjeli bismo da je potpuno isti. Anatomija prikazuje samu patofiziologiju muke i smrti., kaže fra Bašić.

Autor Raspela i mjesto gdje je nastalo nije poznato.

Prema jednoj predaji kažu da su ga bježeći od Turaka fratri donijeli ovdje iz Bosne. Ne zna se točno gdje je nastao i kako ali ljudi se doista utječu pred ovim likom, pred ovim križem i svjedoče koliko su im molitve uslišane. I mi smo nakon potresa molili pred ovim križem na nakanu da za Uskrs imamo mise u crkvi i imali smo. Tako da i sami svjedočimo o čudotvornoj pomoći raspetog Krista. U križu smo kršteni i po križu možemo dobiti vječni život., rekao je fra Mate Bašić.

Nedavno je napravljena i replika Čudotvornog Raspela od kamene prašine čijom kupnjom se pomaže obnova crkve Presvetog trojstva koja je nastradala u potresu.