Upisi u Glazbenu za starije od 12 godina

Do 24. rujna traju upisi u pripremni razred Glazbene škole za starije od 12 godina. Slobodnih mjesta ima na kontrabasu, saksofonu, klarinetu, solo pjevanju, teorijskom dijelu gdje se uči klavir i trubi.

Glazbena škola Karlovac pruža sveobuhvatno glazbeno obrazovanje za sve uzraste, od predškolaca pa sve do srednjoškolaca jer vec treću godinu djeluje Glazbena gimnazija. Novost je da se u pripremni razred Glazbene škole sada mogu upisati i učenici stariji od 12 godina.

Ove školske godine Glazbena škola Karlovac u prvi razred osnovne škole upisala je 105 učenika, a u Malu školu 21 učenika i time je popunjen broj raspoloživih mjesta. Prema riječima ravnateljice Snježane Mrljak, još je pokoje mjesto ostalo na smjeru violončelo.

– Ono što je zanimljivo, sada je taj naknadni upis, to je Ministarstvo uvelo do 24. rujna. Dakle, svi stariji od 12 godina za upis se mogu javiti u Glazbenu školu Karlovac ili telefonom ili mailom. Upis je slobodan za sljedeće instrumente: kontrabas, saksofon, klarinet, solo pjevanje, teorijski dio gdje se uči klavir i trubu. Pozivamo sve koji žele da nam se jave, pogotovo za kontrabas i solo pjevače, oni mogu biti i stariji, čak do 18 godina. Znamo da se glas kasnije formira i samim tim se upisuju stariji polaznici, istaknula je ravnateljica Mrljak.

Poruka je to svima koji su možda naknadno osvijestili svoj talent i sklonost glazbi da još nije kasno. Prema riječima ravnateljice Mrljak, procedura je vrlo jednostavna, provjeravaju se sposobnosti ritma i sluha, ali ni to nije isključivo jer se može razvijati pa su svi zainteresirani dobrodošli.

Još jedna posebnost je da se kroz Glazbenu gimnaziju provodi i samostalno srednjoškolsko obrazovanje. I to nakon 40 godina. Naime, treća je godina kako u sklopu Glazbene škole Karlovac djeluje Glazbena gimnazija.

Mogućnošću glazbenog obrazovanja obuhvaćene sve generacije djece u Karlovcu jer već sedam godina postoji i Mala glazbena škola za djecu od pet do osam godina jer se s devet upisuju u prvi razred osnovne glazbene škole.

Prema riječima ravnateljice Mrljak, bave se mišlju da otvore upise i za još manju djecu, od tri do pet godina. U planu je otvoriti i plesnu školu, što se prošle i ove godine nisu usudili zbog pandemije, ali nadaju se da će im prilike to dopustiti sljedeću godinu.