web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Farm&Food Festival na M-brothers farmi u Gornjem Poloju ovog vikenda – besplatan prijevoz iz Karlovca – uživajte u burgerima i stejkovima angus goveda

O angus govedu - to je najotpornija stočna pasmina koja će izdržati i niske temperature pa joj zapravo i ne treba zatvoren prostor

Ovu subotu i nedjelju, 18. i 19. rujna, na M-brothers farmi u Gornjem Poloju u općini Barilović, održava se prvi Farm&Food Festival. Ulaz je besplatan kao i autobusni prijevoz iz Karlovca. Možete uživati u ukusnim burgerima i stejkovima sa grilla sačinjenim od organski hranjene Black Angus govedine.  

Na imanju koje se prostire na 300 hektara zemljišta sada je više od 600 grla goveda pasmine angus. Tamo se nalazi i pogon za odležavanje mesa koje M-brothers dostavljaju kupcima širom Hrvatske te u svoj i još neke restorane.  

Inače, M-brothers je u suvlasništvu trojice braće – Nikole, Hrvoja i Tomislava Maturaneca. Braća stoje iza trenutačno najtraženijeg mesnog brenda u metropoli i drugim većim hrvatskim gradovima. Lokaciju u Gornjem Poloju odabrali su, kažu, jer joj je osnovna prednost sat i pol udaljenosti od Zagreba i Rijeke, a nešto više ima do Splita. Nigdje drugdje ne postoji ništa slično, dodaju.  

Kvalitetna, otporna pasmina Obitelj Maturanec potječe iz Sudovčine, u općini Martijanec u Varaždinskoj županiji, a ondje su imali pilanu koju su prodali talijanskom vlasniku. U razmišljanju što je dugoročno održivo došli su do zaključka da je to proizvodnja iz vlastitog uzgoja. Tako su se odlučili za stoku.  

Stočni fond u Hrvatskoj malen je, nerelevantan, prevladava uvoz, a potreba za kvalitetnim domaćim mesom raste. I zbog publike koja zna što želi, ali i zbog turizma. Jedan mi je naš kupac rekao da je došao k nama kada je shvatio da mu strani gosti odlaze iz restorana kada shvate da im njegovi konobari ne znaju objasniti kojeg je podrijetla meso koje serviraju. Gosti danas žele znati sve, koje je to meso, gdje je i kako uzgojeno, kaže za Večernji list Nikola Maturanec.  

O PASMINI ANGUS 

Prvih 150 grla pasmine angus nabavljeno je iz Njemačke, pa sto iz Estonije te 80 iz Austrije. Najkvalitetnija grla, najsličnija onima iz Amerike, ona su iz Estonije, uzgojena kao ovdje, u prirodi. 
To je najotpornija stočna pasmina koja će izdržati i niske temperature pa joj zapravo i ne treba zatvoren prostor, što meni nije važno samo zbog nižih troškova nego i zato što je stalan boravak na otvorenom prirodniji. Tako su torovi i uređeni, napravljene su staze s kojih se grla hrane isključivo mješavinom prirodne hrane, sijenom i žitaricama, a onda izađu na pašnjake na svježu travu. Nema ničega industrijskog, samo priroda, kao što se ne koriste ni antibiotici, hormoni ili steroidi. Uostalom, u svakoj zemlji s ozbiljnijom proizvodnjom mesa vidjet ćete angus kao jednu od prevladavajućih pasmina, u Americi, u Velikoj Britaniji; zaista je zahvalna – govori Nikola.  

Njihovi angusi hrane se kordunskom travom.  

Natkriveni prostor podijeljen je, telići su posebno, krave posebno, bikovi, njih četiri, koje povremeno i mijenjaju zbog održavanja dovoljno velikog genetskog bazena, također posebno. Nekad se pristupa embriotransferu, pri čemu je junica zapravo surogat-majka. Tako dugoročno održavamo bazu, objasnio je Nikola.  

ONLINE PRODAJA 

U pandemiji su se morali snaći. Otvorili su web-shop. Osim El Tora, Pivnice Medvedgrad u Ilici, Burger Huba na Stenjevcu, Bountyja, Hopsa i Konobe Kalelarga u Makarskoj, sve prodaju tim kanalom. A otvorili su i restoran s prodajom odležanog mesa u Varšavskoj, gdje se može nešto i pojesti, sve od njihovog mesa, naravno. Organizirana je dostava kombijem jednom tjedno u Zagreb, Rijeku i Split, donji limit je 800 kuna – govori Nikola Maturanec. Lokal u Varšavskoj vodi brat Hrvoje, Tomislav ostaje suvlasnik iako nastavlja posao u svojoj struci, drvnoj industriji, upravo u pilani iz koje je sve krenulo.