KABA

U Dugoj Resi održan Studijski posjet s ciljem povećanja uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture

U Dugoj Resi su se okupili profesionalci koji rade s mladima te poduzetnici i vlasnici turističkih agencija iz pet zemalja: Armenije, Ukrajine, Gruzije, Češke i Hrvatske kako bi sudjelovali na projektu koji provodi LAG Vallis Colapis a koji se bavi temom povećanja uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture.

Inače, LAG Vallis Colapis sudjeluje kao partner na međunarodnom projektu Cities of YOUth kojeg financira Europska komisija kroz Erasmus+ program. „Cities of Youth: povećanje uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture” dvogodišnji je međunarodni projekt čiji je nositelj organizacija iz Armenije, a partneri uz Hrvatsku su i organizacije iz Češke, Ukrajine i Gruzije.

Jedna od aktivnosti projekta je i organizacija Studijskog posjeta partnera Hrvatskoj s ciljem širenja primjera dobre prakse rada s mladima u turizmu i poduzetništvu. Na studijskom posjetu sudjeluje ukupno 22 osobe iz 5 država, a održava se od 16. do 22. rujna. Drugog dana ovog Studijskog posjeta sudionici su posjetili Dugu Resu gdje su im predstavnici Grada, Turističke zajednice, sportske zajednice predstavili svoj rad i ulogu mladih.

Mladi su sjajni, s njima je doista lijepo raditi. Čak mi se čini da su preproaktivni i puno poslova preuzimaju na sebe. Bit ću subjektivna, radim s mladima i s djecom i onda sam i najponosnija na udruge mladih. U najvećem postotku se mladi pokazuju produktivni, odani, profesionalni i doista zaslužuju funkcije na kojima su., kazala je pročelnica Helena Milković Klokočki.

Sudionici su smješteni u hotelu u Karlovcu, a tijekom ovog studijskog posjeta posjetit će još i Ogulin, Ozalj, Zagreb i Karlovac te općinu Kamanje.

Projekt je počeo 1. prosinca 2019. godine i sad smo trebali biti pri završetku. Zbog covida se sve odužilo no na kraju je projekt produžen svega 3, 4 mjeseca tako da smo vrlo zadovoljni s trajanjem. Odabrali smo Dugu Resu kao jedno od mjesta primjera dobre prakse rada s mladima i općenito suradnje i umrežavanja s gradom i udrugama. Stvarno možemo biti jako ponosni što su partneri odabrali Hrvatsku za posjet jer misle da imamo što za reći i pružiti., rekla je Petra Cule, koordinatorica projekta.

“Cities of Youth: povećanje uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture” dvogodišnji je međunarodni projekt (Erasmus+ KA2) koji se provodi od prosinca 2019. do ožujka 2022. godine. Nositelj projekta je “Youth Initiative Centre” (YIC) NGO iz Armenije, a partneri su: Youth Association DRONI iz Gruzije, Center for Euroinitiatives iz Ukrajine, The Globe iz Češke te LAG Vallis Colapis. Vrijednost projekta je 1.023.288,49 kuna.

Cilj projekta je povećati ulogu i uključenost mladih u povećanju kapaciteta njihovih zajednica kroz aktivan angažman u razvoju turističke infrastrukture. Projekt će okupiti minimalno 20 osoba koje rade s mladima, 50 mladih u 5 različitih država. Kroz projekt je proveden trening u Armeniji za osobe koje rade s mladima i to s ciljem njihova osnaživanja i razvoja modula za rad s mladima, lokalne aktivnosti s mladima u trajanju od 15 mjeseci, dvije razmjene mladih u Armeniji i Gruziji, trenutno se održava studijski posjet u Hrvatskoj, a provest će se partnerski i evaluacijski sastanci u Češkoj i Ukrajini te izrada poslovnih planova za provedbu mini projekata na lokalnim razinama uz pomoć poduzetnika.

omicron