Karlovački franjevci napravili rekonstrukciju srednjovjekovne samostanske kuhinje i ljekaruše

Karlovački franjevci prošlog su kolovoza uredili prizemlje samostana, staru skladišnu prostoriju pretvorili su u srednjovjekovnu samostansku kuhinju i samostansku ljekarušu. Bit će to dio stalnog postava Franjevačkog muzeja Karlovac, a službeno će ga otvoriti na blagdan svetog Franje Asiškog.

U srednjovjekovnoj samostanskoj kuhinji moći će se vidjeti staro ognjište i radna površina na kojoj su se pripremala jela, te površina na kojoj su se pripremale i pekle hostije. U samostanskoj ljekaruši će se pak moći saznati o ljekovitom i začinskom bilju koje su franjevci nekada pripravljali za potrebe liječenja određenih bolesti, te naučiti kakvi su pripravci korisni za današnje bolesti.

Uoči blagdana svetog Franje u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu bit će organizirana trodnevica koju će voditi nekadašnji kapelan fra Marino Kuzminski. Na sam blagdan svetog Franje, 4. listopada svečanu svetu misu predvodit će dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić. Prvi je ovo put da u ovu župu dolazi dominikanac. Inače, u većim gradovima gdje se nalaze samostani franjevaca i dominikanaca, običaj je da franjevci idu dominikancima kada se slavi sv. Dominik, a dominikanci idu franjevcima kada se slavi sv. Franjo.

Foto: Denis Stošić