Na 23. godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću je održano svečano misno slavlje, te blagoslov i svečano otvorenje novoobnovljenog nekadašnjeg župnog dvora, današnjeg spomen doma u kojem je prije 70 godina blaženi Alojzije Stepinac provodio vrijeme kao zatvorenik u kućnom pritvoru. Svečanu svetu misu povodom otvorenja doma predslavio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško koji je u propovijedi između ostaloga rekao:

– Dragi vjernici, komunisti puno toga nisu razumjeli o događajima povezanima s otajstvom Crkve. Ne uviđajući da njihovo srce postaje okorjelo i slijepo te nisu vidjeli da zatvarajući izvanjske puteve Božjemu duhu otvaraju nove prostore. No na kraju su razumjeli bitno, i to su pokazali. Da je pitanje njihova odnosa prema nadbiskupu Stepincu u konačnici pitanje srca i ne čudi što nisu tjelesnomu srcu dali da bude vidljivo, nego im je bilo bitno spaliti ga. I tako su postali žrtve besmislenosti materijalizma koji su promicali, jer je srce i dalje kucalo i bilo snažnije, jer je srce danas vidljivo u istoj kući u kojoj je na zemlji prestalo kucati, u srcima vjernika, u ovoj našoj zajednici Crkve koja živi od Kristova srca u domu u kojemu nitko nije sam., rekao je mons. Šaško.

Gotovo tri godine trajao je proces obnove spomen kuće. Uz Stepinčevu sobu, uređene su i spomen-sobe časnih sestara Služavki Malog Isusa. Vrata spomen kuće bit će otvorena za sve hodočasnike uz, za sada prethodnu najavu, kazao nam je upravitelj župe, velečasni Ivan Vučak.

– Osobno sam zadovoljan obnovom, najzadovoljniji ću biti kada ću vidjeti hodočasnike da dolaze ovdje, da se ovdje mole, da nalaze snagu, da nalaze utjehu, da gledaju lik i djelo bl. Alojzija Stepinca posebno u ovim teškim vremenima, potresa i pandemije koje su nas zadesile, da vide da je ovdje bio jedan svetac, mučenik koji je mogao izvojevati sve kušnje ovoga svijeta, pobijediti i zaraditi palmu mučeništva, rekao je vlč. Vučak.

Posjetitelji će osim soba moći pogledati i prolistati glasnike i ostale knjige u uređenoj čitaonici, a u potkrovlju će se moći pogledati i kratki dokumentarni film o životu blaženog Stepinca. Dva milijuna kuna koštala je kompletna obnova, od prizemlja do tavana, iznutra i izvana, a financijskim sredstvima u obnovi je sudjelovalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Vlada RH, Ministarstvo kulture, Općina Krašić, Grad Jastrebarsko, Grad Slunj i brojni dobročinitelji.

Velik je ovo dan za cijelu općinu Krašić, rekao je načelnik Josip Petković Fajnik te istaknuo kako je općina obnovu doma pomogla sa 125 tisuća kuna.

U planu je još pretvoriti pastoralni centar kraj crkve u hodočasnički dom s tridesetak kreveta za prenoćište i duhovne obnove, urediti novi župni dvor i multimedijalnu dvoranu.