KABA

U Rakovici svečano obilježena 150. godišnjica Rakovičkog ustanka

U Rakovici je svečano obilježena 150. godišnjica Rakovičkog ustanka, odnosno oružanog ustanka što ga je protiv Austro Ugarske monarhije u Rakovici poveo Eugen Kvaternik.

Zalagavši se za samostalnu Hrvatsku, 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik s 500 ustanika kreće prema Rakovici. Prva okolna sela prihvatila su Kvaternikovu novu vlast, no u Drežniku je odbijaju i tu počinje kraj Rakovičke bune, tri dana kasnije Kvaternik je ubijen. Skraćena je ovo verzija značajne povijesti za ovaj kraj, ali i cijelu Hrvatsku.

U našoj zgradi općine u Rakovici je bila prva sjednica nezavisne Hrvatske vlade u povijesti, prije 150 godina. To je bio prvi pokušaj stvaranja nezavisne samostalne demokratske države. Konačno smo je i dobili u Domovinskom ratu ali mi smo uvijek bili taj neki stup obrane države još od Turaka pa kroz Domovinski rat. Sada živimo u slobodnoj državi i nastojat ćemo da tako bude dok god budemo živjeli., rekao je Mihovil Bićanić, načelnik općine Rakovica.

Povodom 150. godišnjice Rakovičkog ustanka općinski načelnik Mihovil Bićanić predstavio je novu zgradu općine:

Zgrada je koštala oko 7 milijuna kuna. S izgradnjom je počeo još moj prethodnik Franjo Franjković prije 6 ili 7 godina. Zahvaljujući financijskoj injekciji koju smo dobili početkom ove godine od gospođe ministrice Nataše Tramišak, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem, smo uspjeli završiti s radovima. Imamo još nekoliko sitnica za završiti, no očekujem da ćemo kroz mjesec ili dva imati uporabnu dozvolu da se konačno možemo preseliti u adekvatan prostor za rad naše općine.

U suterenu zgrade će biti prostor za udruge kao što su KUD Izvor, udruga mladih i udruga branitelja. U prizemlju će biti prezentacijski centar i jedan poslovni prostor od 160 kvadrata, a na katu će biti općinski uredi. Općina Rakovica financirala je 70 posto ukupnog iznosa izgradnje, a ostatak je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Mi s današnjim uručivanjem ugovora na kraju ovog obilježavanja ćemo dodijeliti sredstva od 874 tisuće kuna što ćemo zaukružiti ukupne investicije i ukupne vrijednosti projekata u ovom kraju od 100 milijuna kuna. Čestitam vodstvu same općine na izvrsnoj pripremi kvalitetnih projkata i brzoj realizaciji. Želimo da nastave vrijedno razvijati projekte., rekla je ministrica Nataša Tramišak.

U novoj zgradi općine tako će se napraviti trajni spomen na Rakovičku bunu i Eugena Kvaternika. Priprema se i projekt uređenja spomen doma Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.