Prisega novih gardista i dodjela odličja

Povijesno-protokolarna postrojba Grada Karlovca Karlovačka građanska garda slavi 255 godina od osnivanja, 25 godina od obnovljenja i 245 godina kako je Karlovac dobio povelju samostalnog kraljevskog grada. Tim povodom prisegnuli su i novi gardisti te su dodijeljena su odličja.

Karlovačka građanska garda cijelu 2021. godinu slavi svoju respektabilno dugu tradiciju. Naime, garda je osnovana prije 255 godina, a prije 25 godina je obnovljena i od tada su dostojansveni ukras i doprinos svakoj značajnijoj svečanosti.

Ovim povodom te povodom 240. obljetnice kako je Karlovac dobio povelju slobodnog kraljevskog grada u Nacionalnom svetištu svetog Josipa upriličena je ceremonija prisege novih gardista. Cilj je ovu dugu tradiciju očuvati i prenijeti na nove generacije, stoga su iznimno zadovoljni što su dvojica mladih ljudi prepoznali vrijednost garde.

Tom prilikom održana je i dodjela odličja Europskog saveza povijesnih postrojbi članovima garde. Dodijeljena su nadzapovjedniku Karlovačke građanske garde gradonačelniku Damiru Mandiću, zapodvjedniku Emilu Črneu i časniku Dominiku Banu.