Svjetski je dan beskućnika

Svrha je upozoriti javnost na ovaj i dalje prisutan problem u društvu

Povodom Svjetskog dana beskućnika, 10. listopada, razgovarali smo s voditeljem Centra za beskućnike u Karlovcu, kojeg vodi Udruga Milosrđe, Juricom Banićem.

Udruga Milosrđe već 15 godina vodi Centar za beskućnike u Karlovcu. Sastoji se od Dnevnog boravka i Prenoćišta. U Dnevnom boravku boravi 54 korisnika, a u Prenoćištu 20, među kojima su i četiri žene. Brojke su na razini prijašnjih godina, ali se ljudi mijenjaju, neki odlaze, neki dolaze. Korisnici centra uključeni su u razne aktivnosti i radove, ističe Banić

Da u beskućništvo nije teško ukliznuti, uvjerio se voditelj Centra Jurica Banić mnogo puta kroz iskustvo s ljudima koji dolaze u Centar. Prema njegovim riječima, velik dio uzroka problema leži u ovisnosti o alkoholu i kocki. To je jedan od tekućih problema, a problemi koji dolaze vezani su uz mlade koji dolaze iz ustanova poput domova za nezbrinutu djecu.

Prema Banićevim riječima, Udruga se sa svim izazovima vezanim za beskućnike bori već 15 godina kako postoji i trude se da ljude koji se nađu u ovakvim životnim situacijama vrate ponovno u samostalnost i stabilnost. To rade kroz javne radove i redovne dnevne aktivnosti u vrtu, voćnjaku i plasteniku Centra s puno edukacije.