KABA

8. Festival ogulinskog zelja – sve počinje u subotu podjelom sarme

Ogulin je nadaleko poznat po kiselom kupusu ili kako ga Ogulinci zovu, zelju, a takva jedna vrijedna namirnica zaslužuje i svoj Festival koji će ju veličati.  

»Festival Ogulinskog zelja« je manifestacija koja za cilj ima kreirati atmosferu i ambijent koji posjetitelje dariva pričom i toplinom, autohtonim kulturno-zabavnim iskustvom. Projekt se konceptualno dijeli na tri dijela koji sinergijskim efektima čine cjelinu: prezentacijsko-prodajni, kulturno-zabavni i humanitarni. 

Manifestaciju započinje sa podjelom sarmi, a nastavlja se sa kulturno zabavnim dijelom u kojem će nas članovi KUD Sv. Juraj upoznati i približiti sa tradicionalnim načinom pripreme kiselog zelja. Prezentacijsko prodajni dio će se temeljiti na radovima i proizvodima koji teže inovativnosti i kreativnosti. Kulturno-zabavni dio manifestacije ponudit će opuštenu, nepretencioznu zabavu za sve posjetitelje. A svi prisutni će imati i priliku kušati pravu ogulinsku sarmu. 

Ovu tradicionalnu manifestaciju LAG Frankopan organizira u suradnji sa Gradom Ogulinom, Udrugom proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa, Turistička zajednica Grada Ogulina i Pučko Otvoreno Učilište Ogulin , a  ima za cilj promociju autohtonih proizvoda od zelja po kojem je ogulinski kraj nadaleko poznat. 

“Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje” ima europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla i uzgaja se, u optimalnim uvjetima kada su u pitanju kvaliteta tla i klima,  isključivo na gospodarstvima u ogulinskom kraju.