KABA

Jesensko izdanje Karlovac Dance Festivala od 21. do 25. listopada

Jesensko izdanje KDF-a odvijat će se od 21. do 25. listopada u Gradskom kazalištu Zorin dom, Atriju znanja Veleučilišta i u prostoru Ateljea suvremenog plesa, a obuhvatit će gostujuća događanja te rezidencijski i radionički program kojima će se karlovačkoj publici predstaviti domaći i inozemni umjetnici i kolektivi.  

Program otvara interaktivna predstava A Solo Together Larise Lipovac Navojec u kojoj autorica poziva publiku da joj se priključi na utopijskom putovanju u vrijeme socijalističkog poimanja kolektiva. Predstava započinje instalacijom koja uključuje film, snimljenu koreografiju i interaktivni keyboard koji publika može isprobati te zvučno i vizualno putovati u prošlost.  

U nastavku slijede dvije predstave Petre Hrašćanec, Skupa i Love Will Tear Us ApartSkupa se na različite načine bavi pitanjem zajedništva i grupnog izvođenja na sceni, a Love Will Tear Us Apart nastala u autorskoj suradnji sa Sašom Božićem, jamačno najizvođenija suvremenoplesna predstava danas, vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa, rasplećući mrežu odnosa koja definira čin izvedbe.  

Multidisciplinarna predstava Nevidljiva šuma portugalske umjetnice Mariane Tengner Barros i tima A Bela Associaçăo naglašeno je ekološke vrijednosti. Potaknuta željom da se poštuje priroda i s namjerom da podigne svijest o važnosti šuma u ravnoteži ekosustava, stvara autonomni, privremeni i mobilni izvedbeni prostor u koji poziva javnost da se otvori osjetilima u potrazi za davanjem vidljivosti nevidljivom, zvuka tišini i oblika nepoznatom. Autorski tim Nevidljive šume za vrijeme trajanja festivala ujedno će boraviti na umjetničkoj rezidenciji.  

I u jesenskom izdanju KDF011 organizira dvije radionice. Plesna radionica Tijelo i dah Roberte Milevoj usmjerena je otkrivanju specifičnih veza kojima je tijelo tijekom kretanja povezano s dahom. Pozornost je na uzemljenju, osvještavanju i razumijevanju anatomskih veza kako bi se prepoznalo uporište iz kojeg polazi pokret te se u kasnijoj fazi rada tjelesno iskustvo što bolje primijenilo u improviziranju plesnog materijala. Radionica Plesna začitavanja Ivane Slunjski posvećuje se poveznicama književnoga djela i plesnoga djela, posebnostima, preklapanjima i razilaženjima dvaju medija te intermedijskom dijalogu, što će se razmatrati na temelju pripremljenih književnih primjera i snimaka plesnih djela. Obje radionice otvorene su svima zainteresiranima neovisno o prethodnim iskustvima.