Slučaj premlaćivanja migranata od strane hrvatske policije komentirali su i u karlovačkom HSP-u. Oni daju punu podršku policiji na obavljanju zaštite državne granice. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Povodom najnovije hajke pojedinih političkih oponenata na rad pripadnika hrvatske policije, glede ilegalnog prelaza hrvatske državne granice, HSP Karlovačke županije daje

Priopćenje

HSP Karlovačke županije, u najnovijoj tzv. migrantskoj krizi daje punu podršku djelatnicima Karlovačke policijske uprave na obavljanju odgovornih i časnih zadaća zaštite hrvatske državne granice.

HSP je u potpunosti svjestan kompleksnosti problema, budući da je na meti prilikom ilegalnog prelaska hrvatske granice često na udaru i imovina hrvatskih građana, koju migranti devastiraju, o čemu govore brojna izvješća sa terena i o čemu su već ranije pisali i govorili hrvatski mediji.

HSP podsjeća kako su u prethodnoj državi ilegalni prelasci državne granice često završavali smrću prelaznika, a na žalost ti prelaznici tj. migranti najčešće su bili Hrvati.

U HSP-u su svjesni da prilikom zaustavljanja migranata koji ilegalno prelaze hrvatsku granicu, ponekad može doći i do uporabe sile, koju svakako treba izbjegavati, od strane hrvatske policije, ali vjeruje da do nje dolazi isključivo kod opiranja počinitelja prekršaja, te da hrvatska policija striktno provodi hrvatske pozitivne propise, te da se u njenim postupcima, prilikom agresivnog ponašanja migranata, primjenjuje pravilo nužne obrane, tj. obrana je jednaka intezitetu napada odnosno ugroze.

Predsjednik Ž.V. HSPa: Željko Belanek