KABA

Predstavljena knjiga Mladena Kuke “Pakao se zove Jazovka”

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu u utorak, 26. listopada, održano je predstavljanje knjige Pakao se zove Jazovka, autora Mladena Kuke. Karlovački speleolog i planinar je prije više od 30 godina otkrio ovu masovnu grobnicu u kojoj su se nalazile žrtve zločina iz i nakon Drugog svjetskog rata. Knjiga prikazuje put od otkrivanja jame, pa do ekshumacija žrtava 2020. godine.

Nakon 14 godina traženja Kuka je u siječnju 1989. godine otkrio masovnu grobnicu u kojoj su se nalazile žrtve partizanskih zločina iz  i nakon Drugog Svjetskog rata. Nakon njenog otkrića dugi niz godina ništa se nije radilo po pitanju žrtava i ove masovne grobnice. Pomaci su se napravili 2020. godine kada se u cijelu priču uključilo Ministarstvo Hrvatskih branitelja te su žrtve ekshumirane. O svemu tome Kuka je uz pomoć suradnika napisao knjigu koja ostaje kao podsjetnik na ove zločine.

-Osvojio sam puno vrhova i to na svim svjetskim kontinentima, ali otkrivanje Jazovke smatram najvećim uspjehom u životu te da se uspjela izreći istina o tom jednom tužnom mjestu. Knjiga nije pisana senzacionalistički, jer je ova tragedija dovoljna sama po sebi. Minimalan broj žrtava je 814, istaknuo je ovom prilikom Mladen Kuka, Autor knjige Pakao se zove Jazovka. 

U nastanku knjige pridonijeli su i stručnjaci s područja psihologije, generali, speleolozi te svećenstvo sa svojim osvrtima. Tu su i ispovijesti ljudi čiju su bližnji bili žrtve partizanskih zločina. Jazovka, odnosno pogubljeni u njoj bliska su tematika monsinjoru Jurju Batelji, postulatoru kauze za proglašenjem svetim blaženog Alojzija Stepinca koji je napisao jedno poglavlje knjige.

-U pripremi Stepinčeve kauze sam prošao sva ta sela, slušao jauke te brisao suze i svoje i onih koji su mi o tom stravičnom događaju govorili, rekao je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenjem svetim blaženog Alojzija Stepinca. 

Prošle godine u cijeli proces uključilo se Ministarstvo Hrvatskih branitelja te su tada žrtve ekshumirane.

-Kao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja ovdje pred svima vama izražavam i ogorčenost i tugu što se morala čekati 2021. godina da bi se saznala istina o 814 posmrtnih ostataka, o 814 žrtava Jazovke, kazao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja. 

Na predstavljanju knjige bio je i biskup u miru Juraj Jezerinac, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić kao i brojni pripadnici javnog, kulturnog i političkog života.