U utorak, 02. studenog županica Martina Furdek Hajdin sa suradnicima je održala kolegije županice u Dugoj Resi i Bosiljevu. Već uobičajna praksa kolegija županice pokazala se najučinkovitijom metodom komunikacije o aktualnim problemima općina i gradova, a njihov pozitivan utjecaj pohvalili su gradonačelnik Grada Duge Rese Tomislav Boljar te načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun, piše kazup.hr.

U Bosiljevu se intenzivno radi na pripremi projekta rekonstrukcije Područne škole Bosiljevo sa novom školskom dvoranom, kako bi bio spreman za najavljene natječaje u novom višegodišnjem financijskom okviru. Izgradnja školske sportske dvorane doprinijela bi kvaliteti boravka i obrazovanja učenika Područne škole, a koja bi, osim za učenike, tako i za mještane bila omiljeno mjesto boravka i druženja. U 2020. godini Karlovačka županija je u suradnji s Općinom uspostavila predškolski odgojno – obrazovni program pri Područnoj školi, a danas je otvoreno dječje igralište za vrtićance, ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna.

Kao i na prethodnim kolegijima, teme kolegija odnosile su se stanje na tržištu rada, pri čemu je županica istaknula kako smo od 2017. godine došli do trenutka kada na području Karlovačke županije ima više zaposlenih osoba nego osoba u mirovini. Zajednička suradnja županija, općina i gradova te škola potrebna je kako bi uskladili potrebe tržišta rada sa obrazovnim programima te školarcima približili prednosti upisa strukovnih zanimanja. Iz resora školstva, gospodarstva te zdravstva i socijalne skrbi dani su pregledi nadolazećih javnih poziva i natječaja s naglaskom na novitet, a to su online prijave.

Razgovaralo se o aktima za gradnju, cestama i infrastrukturi, državnoj imovini te aktivnostima koje provodi Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije. U Dugoj Resi je osnovana nova gradska ustanova – lokalna razvojna agencija pod nazivom “Inova DR”, koja će zajedno s JURRA-om zajednički raditi na projektima na korist lokalne zajednice. U Gradu se trenutno provode aktivnosti vezane uz izmuljenje rijeke Mrežnice, a koji trebaju završiti tijekom 2022. godine.