Sisačko moslavački župan Ivan Celjak je s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem potpisao ugovor o sufinanciranju troškova dodatnih radova na projektu „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ“.

Ovo je projekt koji je započeo prije nego što je našu županiju pogodio katastrofalan potres, a nositelj projekta je Sisačko-moslavačka županija, te su partneri u njegovoj provedbi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, dok su suradnici na projektu Interpretacijski centar baštine Banovine i Zajednica proizvođača SMŽ.

Čak 85% sredstva EU pokriva troškove projekta, u iznosu od gotovo 15 milijuna  kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna. Naime, zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, bilo je potrebno osigurati dodatna sredstva između ostalog za nove armirane betonske stupove, sanaciju zidova, dio instalacija te izradu nove invalidske rampe. Obratili smo se stoga Fondu za pomoć i današnjim potpisivanjem ugovora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obvezao se davanjem sredstava pomoći, sufinancirati troškove dodatnih radova u iznosu od 240.421,93 kn. Provođenjem ovog projekta želimo očuvati prirodnu baštinu i povećati kvalitetniju prezentaciju Pokuplja, Banovine i Pounja kako bi se potaknuo regionalni razvoj i gospodarski rast SMŽ, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Projekt će utjecati na razvoj dosad slabo razvijenog turizma na ovom području, na održivo korištenje zaštićenih područja, stvarajući nove uvjete za posjećivanje te povećavajući atraktivnost područja stvaranjem novih raznovrsnih sadržaja koji će za posljedicu imati duži i češći boravak gostiju. EPC NATURA SMŽ sa svojim sadržajima omogućava ravnomjerniji razvoj turističkih sadržaja i povezivanje s postojećom turističkom infrastrukturom na području Posavine i Moslavine. Aktivnosti projekta obuhvaćaju izgradnju i osnivanje prezentacijsko-edukativnog centra u Petrinji, (adaptacija i rekonstrukcija stare upravne zgrade Opće bolnice Sisak u Petrinji), uređenje edukativnog parka, te izgradnju posjetiteljske infrastrukture na 7 lokacija zaštićenih područja, povezanih poučnim tematskim stazama ( 3 vidikovca i 4 info točke). Izrađen je edukativni program za školsku djecu na temu „Životinje graditelji“, te ornitološko-volonterski program koji omogućava edukaciju djece i odraslih o vrstama ptica na području naše županije, sa svom potrebnom opremom za njihovo provođenje.

Trenutno se na projektu provode završne aktivnosti. Otklonjene su štete uzrokovane potresom 28. i 29. prosinca 2020. godine. Provode se završni radovi na postavljanju keramike u objektima Centra, uređuju se staze i vanjski prezentacijski postavi u okolišu, rasvjetna tijela, ograda, te završno planiranje i uređenje tla sa sadnjom autohtone vegetacije. U tijeku je izrada multimedijskih sadržaja te nabava opreme za njihovu projekciju, opremanje vidikovaca s interpretacijskim sadržajima i priprema edukacijskih radionica za širu javnost koje će se održavati u prostoru Centra.

Ovo je još jedan u nizu projekta koje Fond provodi na području ove Županije. Nažalost, zbog aktualne situacije dosta smo, u suradnji s lokalnim komunalnim društvima, fokusirani na zbrinjavanje otpada nastalog zbog potresa, no ne zanemarujemo ni projekte očuvanja prirodnih vrijednosti ovog područja, istaknuo je direktor Kukić.  Podsjetio je kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji započeo i hvale vrijedan program očuvanja gnijezda roda koji se kasnije proširio i na neke druge županije, a Fond je uložio i 5 milijuna kuna za projekte koji se provode u PP Lonjsko polje.