KABA

U policijskoj akciji na autocesti ‘pao’ 21-godišnji vozač s marihuanom

Rezultati preventivno-represivne akcije na autocesti A-1

U petak 5. studenog, na autocesti A-1 (Zagreb – Split), odmorište Draganić, u smjeru juga, policijski službenici Policijske uprave karlovačke u suradnji s drugim inspekcijskim službama proveli su pojačani nadzor prometa. Nadzor je proveden s ciljem podizanja opće razine sigurnosti, prevencije i sprečavanja činjenja prekršaja i kaznenih djela te pronalaska osoba, roba i predmeta koje se dovode u vezu s izvršenjem prekršaja i kaznenih djela, priopćili su iz PU Karlovačke.

Tijekom provođenja preventivno-represivne akcije utvrđena su 123 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jedan prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i jedno kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Kod 11 vozila utvrđeni su tehnički nedostaci te su iz daljnjeg sudjelovanja u prometu isključena tri vozila, dok je iz nadležnosti ostalih inspekcijskih službi utvrđeno devet prekršaja.

Navedenog dana policijski službenici su prilikom nadzora prometa zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnjak, zbog sumnje u neovlašteno posjedovanje droge. Temeljem Naloga Županijskog suda u Karlovcu izvršena je pretraga vozila kojom prilikom je u prtljažniku pronađen i oduzet 1651 gram suhe biljne tvari nalik na drogu cannabis marihuanu. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv 21-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu bit će proslijeđena kaznena prijava.

Nadalje, policijski službenici su također utvrdili da osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje i tehnički neispravnim vozilom upravlja 54-godišnjak. S obzirom da se radi višestrukom počinitelju prekršaja tzv. recidivisti, uz optužni prijedlog doveden je na nadležni Općinski sud uz optužni prijedlog. Nadležni sud izrekao mu je kaznu zatvora u trajanju od 60 dana uvjetno na 12 mjeseci, novčanu kaznu od 2000 kuna i 12 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda od 5. do 7. studenog na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranje prekršaja.

Tom prilikom utvrđeno je 285 prekršaja, a od toga se 8 prekršaja odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 70 na prekoračenje brzine kretanja vozila, 76 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te 13 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 59-godišnjeg vozača osobnog automobila na graničnom prijelazu Jurovski Brod, na ulazu u Republiku Hrvatsku, kod državljanina Republike Slovenije, a iznosila je 2,00 promila. Najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila je 151 km/h na državnoj cesti DC 1, na dijelu prometnice gdje je ograničenje 80 km/h, a osobnim automobilom upravljao je 31-godišnjak.