Dani draganića

Od ponedjeljka obvezna zimska oprema na motornim vozilima

Od 15. studenog važno je imati zimske gume na motornim vozilima ili pak ljetne uz lance za snijeg u pripravnosti. U suprotnom vozače, fizičke ili pravne osobe čekaju kazne od 1000 do 15000 kuna. Posljednjih dana vladala je gužva kod karlovačkog vulkanizera Busaka. Vozači su odgovorni no nije dobro da čekaju posljednji trenutak za zamjenu guma, smatra Busak.

– Svaku godinu su sve više vozači odgovorni, međutim vidite kolika je kolona, čekaju se uvijek zadnji datumi, to je već ista priča svake godine. Najbolje je već polovinom listopada krenuti mijenjati gume, rekao je vulkanizer Mario Busak.

Kupnja novih guma preporuča se nakon dvije sezone vožnje u normalnim uvjetima. Ukoliko još niste zamijenili gume važno je voditi računa da to što prije učinite zbog sigurnosti vožnje, kaže nam vulkanizer.

– Trebali bi u svakom slučaju u prtljažnik vozila staviti lance uz ljetne gume, no to nije riješenje za hladan asfalt, jutarnju maglu, ipak zimska guma bolje prianja na podlogu., ističe Busak.

Ljetne gume važno je spremiti na mjesto gdje će biti zaštićene od vanjskih vremenskih uvjeta kako se ne bi oštetile i kako bi proljeće dočekale u kvalitetnom stanju.