Antica: Cijepite se i dajte priliku bolničkom sustavu da može zbrinjavati i druge, ne samo COVID pacijente

– Cijepite se i dajte nam priliku da bolnički sustav može zbrinjavati ne samo COVID pacijente nego i druge, poručio je s današnje pressice županijskog Stožera civilne zaštite ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica.

Kazao je da će, nastave li se kapaciteti ovako popunjavati, situacija u Općoj bolnici Karlovac biti sve izazovnija.

– Danas su stečeni uvjeti da, po protokolu za velike masovne nesreće, bolnica radi na žutoj razini, odnosno, počeli smo puniti prvi kat Švarča 1 s pacijentima. Smanjen je operativni program za još jednu razinu i ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo. Opći pogon, hitni slučajevi, onkološki pacijenti nisu ni u jednom trenutku pod pitanjem, ali sve je manja mogućnost elektivnog program, upozorio je.

U karlovačkoj bolnici danas su hospitalizirana 82 COVID pozitivna pacijenta, 10 ih je na respiratoru, a, na žalost, pet je umrlo u protekla 24 sata. Na respiratoru u ovom valu završavaju pacijenti znatno mlađi nego što je to bilo prije.

– Prosječna dob bolesnika koji je trenutno na respiratoru od trećeg vala se spustio za 11 godina. Sad je prosječni pacijent na respiratoru star 59 godina, napomenuo je Antica.

Rekao je i da je više od 85 posto pacijenata na COVID odjelu necijepljeno, a u respiracijskom centru više od 95 posto nije primilo niti jednu dozu cjepiva.

error: Content is protected !!