Kako u knjižnicu prema novim mjerama?

U skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite od 12. studenog 2021., Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac donosi Upute o prilagodbi organizacije rada Knjižnice u okolnostima pandemije virusa COVID-19. Ove se upute objavljuju kako bi se korisnici i poslovni suradnici upoznali s trenutačnim mjerama te pravodobno pripremili za najavljene mjere koje stupaju na snagu 16. studenog 2021. godine, stoji na službenim stranicama gkka.hr.

Ovim putem želimo naglasiti da se Knjižnica pridržava svih prethodnih i važećih preporuka te pozivamo korisnike da poštuju navedene mjere s ciljem očuvanja zdravlja svih nas:

– pri ulasku u prostor Knjižnice obavezno je dezinficirati ruke sredstvom za dezinfekciju postavljenim na ulazu,
– pravilno nositi odgovarajuću zaštitnu masku tijekom boravka u Knjižnici,
– poštivati socijalnu distancu od minimalno 2 metra,
– kraće se zadržavati u prostoru Knjižnice (najviše 15 minuta),
– dizalo smiju istodobno koristiti najviše dvije osobe.

U prostor središnje knjižnice, Knjižnice za mlade, Knjižnične stanice Švarča i Pokretne knjižnice (bibliobus i bibliokombi) dopušten je ulazak korisnika, zaposlenika i poslovnih suradnika predočenjem EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju. Odluka se ne odnosi na osobe mlađe od 16 godina.

Građani Republike Hrvatske koji imaju pristup portalu e-Građani, a čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva, mogu putem portala zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu. Korisnici koji nemaju otvoren korisnički račun za pristup u sustav e-Građani ili imaju pristup s nedovoljnom razinom ovlasti, tiskanu EU Covid potvrdu mogu zatražiti u područnim službama HZZO-a ili u ljekarnama.

Preporuča se da korisnici unaprijed rezerviraju mjesto i građu potrebnu za rad u čitaonici putem elektroničke pošte studijski@gkka.hr , zavicajni@gkka.hr ili telefonom na 047/412-377.

Korisnici koji planiraju dolazak u Knjižnicu moraju voditi računa o zdravstvenom stanju te, kako ne bi ugrozili druge, odustati od dolaska ako imaju povišenu temperaturu ili druge smetnje koje mogu ukazivati na simptome zaraze koronavirusom.

Korisnici koji nemaju valjanu EU Covid potvrdu knjige za povrat mogu ostaviti u knjigomatu koji se nalazi pokraj glavnog ulaza u središnju knjižnicu, Ljudevita Šestića 1. Knjige odložene u knjigomat bit će razdužene istog ili sljedećeg radnog dana, ovisno o radnom vremenu Knjižnice.

Preporučamo korisnicima da što je više moguće, koriste online obnovu članstva, pretraživanje e-kataloga i rezervaciju građe e-poštom produzenje@gkka.hr ili na broj telefona 047/412-377. Posudba e-knjiga (online) i dalje je aktualna.

Molimo korisnike da se pridržavaju svih spomenutih mjera i uputa te Vas pozivamo da daljnje obavijesti pratite na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Knjižnice.