COVID potvrde u školama: Dio zaposlenika se ne buni, dio prosvjeduje na Starom Placu

 

Kao i sve javne ustanove i škole su jučer, 16. studenog, uvele covid potvrde. Nastavnici i sve školsko osoblje tako moraju predočiti  potvrde ili negativan antigenski test.  

Iako učenici u škole mogu slobodno, njihovi profesori kao i svi djelatnici u školskom sustavu ne mogu. Odnosno uz potvrdu koja nužno nije pokazatelj negativnosti na virus. Ipak odluka je donesena i svi zaposlenici škola je se pridržavaju.

-Pripreme su počele odmah donošenjem odluke nadležnih tijela. Mi smo smatrali i na nastavničkom vijeću potvrdili taj stav, da će sve kolegice i kolege koji raspolažu odgovarajućim dokumentima i covid potvrdama, dostaviti preslike istih ili originale u tajništvo i će mo ih čuvati dok ovakva aktivnost bude nužna. Sve kolegice i kolege koji nemaju covid potvrde su uredno odradile testiranje, kazala je Snježana Štranjgar, ravnateljica Gimnazije Karlovac. 

-Većina nastavnika ima potvrde. To su EU Covid digitalne potvrde ili liječničke potvrde o preboljenju. Jedan manji dio zaposlenika se testira iz različitih razloga. Neki jer čekaju da im prođe vrijeme od primitka prve doze, neki iz drugih razloga. Uglavnom, to je jedna petina zaposlenika, kazala je Andrea Željković, ravnateljica Oš Švarča. 

U Gimnaziji Karlovac od 69 djelatnika, njih 60 ima covid potvrde, a devet je predočilo negativan test. Ni tamo nije bilo negodovanja, već su svi poštivali novodonesenu odluku.

-Nitko nije odbio testiranje. O stavovima možemo raspravljati. Ima mlađih kolega koji propituju odluke stožera, učinkovitost cjepiva, ali ja sam apelirala  u nekoliko navrata i to se trudim svojim osobnim primjerom pokazati i potaknuti, da se te rasprave ne svedu na dijeljenje ljudi, dodala je Štranjgar. 

Ipak dio prosvjetnih radnika protivi se covid potvrdama. Upravo su oni inicijatori prosvjeda na Starom placu gdje se okupljaju svakog dana i pale svijeće. Oni imaju potporu i Novog sindikata.

-Po nama Covid kao bolest postoji, ona je u društvu i ona nosi svoje opasnosti. Da su opasnosti baš tako velike kao što se predstavljaju mi mislimo da nisu. Što se tiče samog cijepljenja to je izbor svakog pojedinca, to ne bi smjelo biti ultimativno i to ne bi smjelo dovoditi do nekakvih posljedica, osobito na radnom mjestu, kazao je Tomislav Kiš, Glavni tajnik Novog sindikata.

Iz sindikata ističu kako je važno da su djeca u školskim klupama, a ne na nastavi online. Kako zbog učenja tako i stvaranja socijalnih vještina.