KABA

Karlovačka zimska služba spremna za zimske uvjete

Karlovačka zimska služba spremna je za nadolazeće vremenske nepogode. Predviđeni troškovi za ovu godinu su 2 milijuna i 400 tisuća kuna, dok je u protekle četiri godine za zimsku službu utrošeno 3,5 milijuna kuna.

– Naravno da te troškove ne možemo predvidjeti. Nismo htjeli riskirati, planirali smo tako s obzirom na današnju situaciju, cijene i ostalo te kako ne bismo ostali bez novaca za druge važne potrebe grada i građana, kazala je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Ceste Karlovac održavaju gotovo 600 km cesta.

– Angažirano je 44 vozila, 10 kamiona, 9 unimoga, 15 traktora, podizvoditelja i 10 kombinirki s ralicama. Soli smo nabavili, napunili smo skladišta. Tu ne bi trebalo biti problema, no sol dolazi iz Sjeverne Afrike tako da tu može biti problema s transportom soli. Da mi znamo kolko će se soli potrošiti mi bismo naručili. Do sada nismo imali problema s nabavom, a nadamo se da nećemo niti ove godine. Pozajmit ćemo soli iz drugih ispostava ako baš dođe do te situacije, rekao je Darko Marković, direktor u Ceste Karlovac.

Osim gradskih službi, obvezu uklanjanja snijega i leda imaju i građani.

– Pristup stambene zgrade na javnu površinu dužni su osigurati suvlasnici sami, komunalni redari će vršiti nadzor i upozoravati ih na to. Do sada smo imali najviše problema s poslovnim prostorima koji su napušteni ali to odrađuje tvrtka Zelenilo. Vlasnici poslovnih prostora trebaju sami čistiti snijeg ispred svojih lokala. Komunalno redarstvo vrši nadzor zgrada gdje snijeg s krovova prijeti padom. Vlasnici takvih zgrada obvezni su staviti oznaku koja upozorava na pad snijega s krova. Obveznici čišćenja snijega su i kolodvori, tržnice, parkirališta trgovačkih centara i slično., podsjetio je voditelj odsjeka redarstva Oliver Budimir.

omicron