Biraču odlična 3D zebra u Grabriku, ali ne i njena cijena: Apeliram na gradonačelnika da istraži brojke pa da znamo je li neznanje ili posao za institucije

– Apeliram na gradonačelnika i gradsku upravu da istraže ove brojke, ovo je samo vrh sante leda. Ako mi kroz dan, dva ne objasne šta se tu dogodilo, dat ću još neke podatke u medije pa ćemo vidjeti ima li tu posla za neke institucije ili je to samo neznanje bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjednika, koji je jučer izabran za člana nadzornog odbora gradske Toplane još jednom, izjavio je gradski vijećnik Dimitrije Birač, na današnjoj pressici o 3D pješačkom prijelazu u Grabriku.

Smatra ga odličnim jer je Karlovac među malobrojnim gradovima koji takav prijelaz imaju, ali mu je žao što je jedna takva zanimljiva ideja doživjela neuspjeh kroz razne logičke i financijske nepravilnosti koje su se odvijale za njegove izrade.

– Kada pogledate ovu zebru, koliko je ona koštala? Projekt izrade od početka do kraja, uključujući čišćenje ranije zebre i 3D izrade s porezima iznosila je 54.000 kuna i nešto sitno. Jedna od nepravilnost je kada malo pogledate ugovore, imate ugovor s izvođačem radova u kojem ne piše iznos, već se navodi trećina iznosa, a naknadni iznos ćete uplatiti poslije i ostatak na kraju radova. Izvođač radova nije bila tvrtka Signal promet, koji je radio ovo, nego Pismorad. Tko normalan uzima izvođača da bi taj poslije uzimao podizvođača za zebru? Jasno mi je to kad imate zgradurinu za graditi, ali ovo je zebra?! Vijeće je platilo 35.000 kuna Pismoradu da napravi ovu zebru. Pismorad je napravio projekt od 4.500 kuna i onda je unajmio podizvođača za izradu zebre. Zvao sam tog podizvođača i pitao sam ga kolika bi bila cijena izrada zebre. Poslao mi je ponudu koja iznosi 15.000 kuna bez PDV, znači ova bi zebra koštala 18 ili 19.000 kuna s PDV-om, naveo je Birač.

Kazao je i da je ponuda Pismorada, skuplja stotinjak kuna od drugih, izabrana i jer je imala projekt i jamstvo. U drugoj je ponudi, po njegovim riječima, stajalo da je čišćenje, uklanjane i izrada zebre za mjernu jedinicu od 80 kvadrata, a Pismorad nije naveo kvadraturu.

No, naveden je volonterski rad članova Vijeća GČ, “dva iz HDZ-a, jednog iz HSU-a”, koji je 7.150 kuna.

–Volonterski, dragovoljni rad koji je tako naveden, gdje su se naši vijećnici potrgali za sedam tisuća kuna. Da se išlo normalno odraditi posao, ušteda bi bila oko 20.000 kuna. Dvjestotinjak metara dalje je propalo dječje igralište, u kojem roditelji ne znaju kako će s djecom, a ovdje se 20.000 više troši na jedan projekt, naglasio je Birač.

Kazavši kako je KAkvart Mandićev projekt, naveo je da je upravo gradonačelnik često isticao volonterski rad u gradskim četvrtima i mjesnim odborima

– Na zadnjem Gradskom vijeću gledao me u oči, kao i sve vijećnike, i rekao da HDZ-ovi vijećnici u vijećima rade volonterski, besplatno, da su oni tu i da se žrtvuju za dobrobit zajednice. Evo, volonterski rad od 7.000 kuna samo na ovom projektu. A gdje su svi ostali projekti, svih mjesnih odbora i gradskih četvrti, upitao je Birač.