Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – u ovoj godini dosad ubijeno 11 žena

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Karlovcu ga je obilježila ženska grupa Karlovac Korak. Prema riječima predsjednice Koraka Mirjane Duduković u posljednjih deset godina 300-tinjak žena izgubilo je život od strane bračnog ili izvanbračnog partnera. U ovoj godini do danas ubijeno je 11 žena, a u 2020. 19.

U posljednje dvije godine bilježimo porast od više od pedeset posto ubijenih žena i to u broju ukupno ubijenih i u broju ubijenih žena od strane bivših i sadašnjih intimnih partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svaka treća žena doživjela je tjelesno ili seksualno intimno nasilje od partnera, dok je 38 posto slučajeva partner počinitelj ubojstva žena, što je statistika i za Republiku Hrvatsku, kazala je Duduković.

Primjećuje se i puno više prijava nasilja tijekom posljednje dvije godine u pandemiji. Prema iskustvima u Koraku, žene teško izlaze iz nasilnih veza, ovisne su financijski i ne mogu naći izlaz.

Svima moramo poslati poruku da nasilje nije dopustivo i da se ne treba trpjeti, nego svi moramo pomoći ženama koje trpe nasilje da se osamostale, da imaju život miran i dostojan svakog čovjeka, poručila je Duduković

Ženska grupa Karlovac Korak pomaže žrtvama obiteljskog nasilja već dvadeset godina i njihov je rad neizmjerno vrijedan. Tijekom godina ravijali su svoje usluge kontinuirano ih razvijajući te sada osim sa žrtvama rade i s počiniteljima nasilja. Unatoč velikom trudu, stanje društva je još uvijek takvo da ne možemo biti zadovoljni te svi moramo uložiti napore da se nasilje osvijesti kao potpuno neprihvatljiv oblik ponašanja.