U Jaski otvoren znanstveni park za djecu: Mogu učiti matematiku i fiziku bez formula, skica, računanja…

Jastrebarsko je dobilo znanstveni park. Formiran je na do sada neiskorištenom prostoru dvorišta Centra za kulturu. Sadržaj parka su eksponati koji su interaktivnog karaktera te će posjetitelji moći na razne načine moći doživjeti znanstvene pojave.

VIDEO

Iako udaljeni 20 metara možemo se međusobno čuti usprkos šaptanju. Ovo je samo jedan od niza eksperimenata koji se mogu isprobati u novootvorenom Jaskanskom parku. Djeca su već isprobala sva pomagala i aktivnosti.

-Prikazali smo pokuse u kojima smo prelijevali tekućinu iz jedne tikvice u drugu, a onda sam na glazbenoj ogradi odsvirao Odu radosti, rekao je 9-godišnji Mislav Sokačić.

-Ja sam isto prelijevao tekućinu iz tikvice u tikvicu i tako smo dobivali različiti boju tekućine, dodao je 11-godišnji Marko Sokačić.

Uz to djeca u parku uče o Pitagorinom poučku, refleksiji svjetlosti, zvuku kao i drugim matematičkim i fizičkim fenomenima. Park je realiziran u sklopu projekta Sa STEMOM rastemo kojeg provodi Društvo naša Djeca Jastrebarsko. Cilj projekta pa tako i znanstvenog parka je popularizacija znanosti.

-Projekt se provodi skoro godinu dana, završetak sljedeće godine u prosincu. Kao jedan od projektnih elemenata kojeg završavamo je postav znanstvenog parka kao trajni postav. To je nešto što će ostati svim generacijama Jaskanaca, kazala je Nikolina Ribarić, Predsjednica Društva naša djeca.

-Osim znanstvenog parka, kroz projekt se do sada opremila jedna multifunkcionalna učionica gdje su provedene višednevne radionice za djecu s područja Jastrebarskog. Uz to jedni od ciljeva projekta su provedba jednodnevnih radionica na području 20 županija diljem cijele Hrvatske, istaknula je Mateja Baltorinić, Voditeljica projekta Sa STEMOM rastemo.

Park se nalazi na otvorenom te je svakodnevno dostupan kako djeci tako i odraslima koji žele učiti o znanosti na neformalan način.