Karlovački hram kulture Zorin dom slavi 129. rođendan

Karlovački hram kulture Zorin dom slavi 129. rođendan. Tim povodom organizirali su jutarnju matineju. Nastupili su glumci Kazališta Hotel Bulić te izveli predstavu Šuma Striborova u Režiji Senke Bulić. Osim toga, večeras, u 20 sati igra predstava Kazališta Adam scena “Šund naš svagdašnji” redatelja Roberta Krajinovića.

Kazališne su se predstave u početku održavale u improviziranim dvoranama od gostionica, kavana, svratišta i kućnih pozornica, a 1892. godine Karlovac dobiva dobro opremljenu i prikladnu dvoranu – Zorin dom. Zgrada je sagrađena u roku od sedam mjeseci i to prilozima građana. Sagrađena je u stilu neorenesansne arhitekture, bogato razvedenih i oblikovanih pročelja.

Izgradnjom Zorin doma Karlovac postaje grad s najjačim i umjetnički vrlo izraženim amaterskim, ali i poluprofesionalnim kazalištem. Tijekom cjelokupnog vremena svoga postojanja zgrada je imala i ima izraženu obrazovnu, kulturnu i društvenu funkciju u životu Grada i Županije.

Danas Gradsko kazalište Zorin dom svoju djelatnost organizira kroz vlastite produkcije, gostovanja kazališnih predstava, koncerata, likovnih manifestacija i ostalih kulturno-umjetničkih djelatnosti u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba stanovnika grada Karlovca i Karlovačke županije.

 

IZVOR: Zorin Dom