Kamenolom Kremešnica danas ponovo na javnom izlaganju u Lasinji, Furdek Hajdin: Napravit ćemo sve da dođe do kompromisa

Kamenolom Kremešnica u Lasinji, koji tamošnji mještani, blago rečeno, baš i ne priželjkuju, štoviše, pokrenuli su i inicijativu građana Inicijativa NE kamenolomu u Lasinji, danas će ponovo biti tema javnog izlaganja. Stanovnici Lasinje kamenolom, po riječima županijskog vijećnika Dubravka Golubića, ne žele, a na pitanje županici Martini Furdek Hajdin hoće li se založiti za mještane, dobio je odgovor da će napraviti sve kako bi došlo do kompromisa.

Javno izlaganje će biti ponovoljeno, pojasnila je pročelnica Marina Jarnjević, nakon što mještani na prethodnom, održanom prije desetak dana, nisu bili zadovoljni dobivenim odgovorima i pojašnjenjima ovlaštenika Mundo Meniusa iz Zagreba. Županija je stoga tražila da se javna rasprava produži za 10 dana i održi još jedno javno izlaganje.

– Temeljem zamolbe za pravnom pomoći od Ministarstva održivog razvoja smo dobili zadatak da pomognemo u provođenju javne rasprave koja se tiče procjene utjecaja na okoliš za zahvat kamenolom Kremešnica obzirom da je investitor Kamen Psunj iz Otočca podnio zahtjev. Pozivam sve zainteresirane za sam sadržaj te studije i sve što imaju primjedbe, mišljenja… da se pojave na javnom izlaganju koje će biti 1. prosinca u 18 sati, pozvala je Jarnjević.

Ponovila  je da je Županija u cijelom postupku sudjelovala samo onoliko koliko je to od nje zatražilo nadležno Ministarstvo, kao da je i cijela prethodna procedura provedena po propisima.

– Riječ je o postupku koji je prethodno ispunio sve pretpostavke da bi došao do ove faze. Od 2001. je u Prostornom planu taj kamenolom prisutan. Promjene su bile vezane za površine, ali usklađene su s Prostornim planom Karlovačke županije i Općine Lasinja. U PP županije je veća površina, oko 26 hektara, ali obuhvat je oko 9,9 hektara, rekla je Jarnjević.

Kamenolom u Lasinji, ispričao je županijski vijećnik Dubravko Golubić, bio je predviđen Prostornim planom iz 2001., ali ne i onim iz 2015.

– Tada je to područje prenamijenjeno u sportsko-rekreacijsku zonu. Plan je plaćen novcem EU i nakon samo godinu dana promijenjen i to, kako mi mještani kažu, bez njihovog znanja. A pitanje stanovnika je bilo za županicu: hoće li se založiti i pomoći im da pokušaju spriječiti ponovo pokretanje kamenoloma Kremešnica, pitao je Golubić?

Županica Martina Furdek Hajdin je podsjetila da nisu ostavili na cjedilu građane kada je tema bila kamenolom u Zvečaju pa neće ni u ovom slučaju.

– Vrlo aktivno sam sudjelovala u rješavanju problema Kamenoloma u Zvečaju koji je bio vezan i za gospodarski subjekt koji je vršio eksploataciju i za građane koji žive u njegovoj blizini. Kao zamjenica župana i općenito županijski sustav nije ostavio građane Duge Rese, a neće ostaviti na cjedilu ili pomoći ugrožavanju žitelja Lasinje. Sve što možemo i što je u našoj nadležnosti mi ćemo izdvojiti i vrijeme i resurse da kompromis bude postignut. I u gospodarskom razvoju i u kvaliteti i zdravlju života žitelja općine Lasinja, poručila je Furdek Hajdin.