Kako prepoznati Covid 19 kod beba i djece? Postoji jedan značajan simptom!

Teško je razlikovati simptome Covid 19 virusa od drugih simptoma prehlade i viroza kod djece, smatra pedijatrica Anica Persoglia Petrac iz Siska, no postoje simptomi koji jasno ukazuju da se radi o koronavirusu.

– Kod Covida 19 djeca uz respiratorne simptome vrlo često imaju i proljev. To je mala nijansa koja covid razlikuje od drugih virusa. Čim dijete ima temperaturu dva do tri dana 37,5 ili 38 a u kolektivu je, prvo što treba napraviti je posumnjati na Covid i treba napraviti test., kazala je Petrac.

Posljednjih dana javlja se puno djece vrtićke dobi koji su pozitivni na Covid 19 i imaju blage simptome, napominje pedijatrica.

– Isto tako ja sam imala troje pacijenata koji su završili u infektivnoj klinici. Jedan od njih je 14-godišnji dječak koji je imao mnogo komorbiditeta, iako nije bio okružen ljudima, pretpostavljam da mu je jedan od roditelja prenio koronavirus. Drugo dijete je dojenče koje je sada u bolnici ali se stanje poboljšava. Tako da moramo biti oprezni.

Ako radimo brzi test on može biti lažno negativan, važno je zato napraviti i PCR test, podsjeća doktorica.

– U ove dvije godine pandemije prošli smo sve i svašta, strah, karantene, trijaže, postepeno smo postali slobodniji, preboljeli smo, cijepili smo se… Treba misliti i na djecu i na starije. Djeca lakše prođu, a stariji malo teže. Broj pacijenata je nešto malo opao ovdje u Sisku, ali to je više zbog toga što je mnogo onih koji su zbog potresa odselili iz grada.

Mnogo je psihičkih problema koja djeca imaju, a koji su posljedica potresa, istaknula je pedijatrica Persoglia Petrac.

– Noćni strahovi, noćno mokrenje, dijete odbija hranu, ne odvaja se od mame, neće se skinuti već je stalno u odjeći. Vrlo teško je s njima raditi… Ukoliko postoje takvi strahovi savjetujem roditeljima da dođu, naći ćemo pomoć. Strah nije nešto što se ne može izliječiti.

Pedijatrica se osvrnula i na cijepljenje djece.

– Kod nas se sada cijepe stariji od 16 godina. Iako su dobno mali, mnogi su fizički razvijeni i organizam se prilagodi. To je populacija koja ne nosi maske, ne žele nikakva ograničenja, a puno se druže, međusobno dijele pića i dobro je da ih se procijepi., smatra pedijatrica Anica Persoglia Petrac.