KABA

Organiziran skup Karlovački bioetički susreti: zdravlje od rođenja do smrti

Teme predavača bile su vezane uz zdravlje, bolest, pristupe i skrb, bio medicinu, biotehnologiju...

Aktualna pandemija koronavirusa samo je jedan od mnogo razloga zašto je dobro govoriti o bioetici, zdravlju od rođenja do smrti. Znanstveno- stručni skup na tu temu organizirala je Opća bolnica Karlovac i prvi je to ovakav događaj, otkrio je ravnatelj OB Karlovac Nikša Antica.

Suorganizatori ovog skupa su: Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Veleučilište u Karlovcu, Hrvatsko bioetičko društvo, Hrvatski liječnički zbor- Podružnica Karlovac i Integrativni centar mentalnog zdravlja. O važnosti ovog skupa govorio je  doktor Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja:

– Skup je ovo gdje će jedni druge ne samo slušati već i čuti. To je ono što nam sada posebno treba, u ovo vrijeme podjela, dijeljenja ljudi na ovakve i onakve, ovisno o stavovima i uvjerenjima. Poruka ovog skupa je razgovarajmo argumentima i pokušajmo jedni druge razumijeti.

Doktor Salopek je podsjetio da smo u mjesecu borbe protiv ovisnosti te je pozvao na aktualnu izložbu koja je dio ovog skupa. Radi se o izložbi ‘Neispričano’ koja se može pogledati do 16. prosinca u Zorin domu.

Lada Zibar, predsjednica povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju u Hrvatskog liječničkoj komori na skupu je govorila o etičkim problemima u praksi.

– U vrijeme pandemije događa se da liječnici ne poznaju propise kodeksa koje se odnose na to da je njihova dužnost stalno obrazovanje i napredovanje u struci pa stoga nažalost i javno često zastupaju ne znanstvene spoznaje., rekla je Lada Zibar.