KABA

Roditelji iz inicijative Rokaj: Želimo da Grad krene sufinancirati smještaj djece u obrtima za čuvanje

Hrvatska udruga dadilja – podružnica Karlovac zajedno s Inicijativom roditelja pod nazivom Rokaj pokrenuli su akciju kojom žele da grad Karlovac počne sufinancirati boravak djece u obrtima za čuvanje djece, a koje roditelji plaćaju puno više nego što bi platiti boravak u gradskom vrtiću. Matea Mihoviljac jedna je od tih roditelja.

– Moje drugo dijete je mali palčić i neurorizično je, te je savjet doktora da pohađa neki manji kolektiv, s manjim brojem djece. Drugačiji je odnos odgajatelja u obrtu za čuvanje djece jer je manji broj djece, više se odgajatelji mogu posvetiti ovakvoj djeci što puno znači kako djetetu tako i nama roditeljima, kaže Mihoviljac.

Dvije tisuće kuna mjesečno košta boravak jednog djeteta u obrtu za čuvanje. U inicijativi bi bili zadovoljni kada bi grad sufinancirao 60 posto cijene boravka kaže Matea:

– Ja izdvajam 4 tisuće kuna mjesečno za smještaj dvoje djece u obrtu za čuvanje. To je dosta veliki iznos mjesečnog izdatka i stoga tražimo od Grada da pomogne svim roditeljima koji imaju djecu u obrtima za čuvanje.

Prema podacima koje navodi inicijativa Rokaj, 70% jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj podržava svoje građane na taj način. Inače ispred inicijative stoji 70-ak roditelja, a peticiju koju su pokrenuli online potpisalo je više od 700 građana koji ih podržavaju. Marija Skolan majka je čije dijete nije uspjelo upisati vrtić.

– On je zapravo od početka otkako je završio moj rodiljni dopust upisan u obrt za čuvanje. Rođen je u ožujku i to je bio problem zašto nije uspio upisati vrtić. Sva djeca rođena u ožujku moraju čekati šest mjeseci za prijavu na boravak u gradskom vrtiću. U tom periodu moje dijete nije imao tko čuvati i bili smo prisiljeni ga upisati u obrt za čuvanje. Niti u obrtu nismo jednostavno našli mjesto. , rekla je Marija Skolan.

Smeta ih kaže Marija što u gradskim vrtićima nema sigurnosti da će dijete moći dobiti mjesto iako su oba roditelja zaposlena, a i teško je planirati drugo dijete kada već unaprijed znaš da će čuvanje djeteta puno koštati, zaključuje mama Marija.