Predstavnici platforme Možemo!Karlovac planiraju uložiti nekoliko amandmana na gradski proračun za 2022. godinu. Složili su šest problema i prijedloga koje su prezentirali i za koje žele da glasaju građani putem njihove web stranice. Žele, kažu, vidjeti što je prioritet građanima.

Sjednica Gradskog vijeća planirana je 14. prosinca kada će vijećnici iz Možemo Karlovac iznijeti amandmane na gradski proračun.

Predložili su tako šest problema: prekomjerni promet i nedovoljno parkirališta, a rješenje vide u smanjenju potrebe za automobilima, predlažu biciklističke magistrale i parkirališta za bicikle. Rješenje imaju i za javni gradski prijevoz.

– Predlažemo da Grad krene u formiranje gradske tvrtke za javni prijevoz. Grad to nema godinama i rješava preko koncesija. Držimo da bi manjim busevima na elektro pogon, s brzim i čestim linijama moglo se osigurati i pridobiti stanovnike da više svi skupa koristimo javni prijevoz. To potiče i Europska unija i za to se mogu povući europska sredstva, rekla je Vlasta Lendler Adamec, arhitektica i poduzetnica.

Za rješavanje problema otpada iz Možemo predlažu ukopane spremnike i pametne kante. Gradu nedostaje, kažu, i ljetna pozornica za profesionalne glazbeno-scenske nastupe, a dotaknuli su se i nedovoljnog ulaganja u ICT industriju.

– ICT industrija raste po stopi od 10 posto a mi ne ulažemo ništa, jako kasnimo. Dugi gradovi su već mnogo toga izgradili, privlače ljude i investitore. Mi čekamo sad Centar kompetencija i Nikola Tesla experience centar, ali ne znamo što će tamo biti. Ovim tempom čekamo da se izgradi infrastruktura, a samim time kasnimo. Po uzoru na druge gradove trebamo prvo educirat ljude, pokrenut poslove a tek onda trebaju uređeni prostori. Predlažemo osnivanje ICT startup akademije za mlade, nezaposlene, ljude koji imaju poslovnu ideju, a ovdje bi dobili edukaciju. Cilj je prvu godinu imati 30 polaznika, neke zaposliti i barem jednu tvrtku osnovati, rekao je Dobriša Adamec.

Posljednji problem grada koji članovi platforme Možemo ističu je neželjena izgradnja na Korani.

– Na slapu nemamo više starog hotela, a nemamo niti novog. Imamo jedan lokalni kafić, privatni apartman, menzu za tvornicu, plastični zološki vrt i veliki zid – prepreka u prostoru, nimalo obazriv prema javnom prostoru. Naš je prijedlog da se krene u otkup lokacije od vlasnika, da se napravi kvalitetan projekt uz provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja te lokacija proda novom kupcu ili formira neko javno-privatno partnerstvo ili neka gradska investicija- namjena hotel ili neka druga potreba. Prijedlog je da se iz proračuna izdvoji 300 tisuća kuna kako bi se uopće pokrenulo pregovore., objasnila je Vlasta Lendler Adamec.

Glasanje za prioritetne probleme bit će dostupno do četvrtka, pa svi koji žele sudjelovati mogu to učiniti na službenoj web stranici Možemo Karlovac gdje su navedeni i svi detalji o raspodjeli proračuna prema navedenim prijedlozima.