U Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u utorak, 7. prosinca,  predstavljen je projekt „Čitanje je važno, uključuje nas snažno“. Tako će Gradska knjižnica dobiti još jedan bibliobus zahvaljujući projektu kojeg  provodi zajedno s Gradom Karlovcem i udrugom Carpe Diem. Novi bibliobus i dalje će redovito obilaziti dosadašnje lokacije, ali uz ponudu knjiga omogućit će i dodatni sadržaj.

-Dinamika će ostati ista s obzirom na to da je to 77 stajališta koje obilazimo svakih 14 dana redovno. Ono što je značajno je to da će bibliobus biti suvremeno opremljen – multimedija, društvene igre, korištenje interneta, što do sada nismo imali. Dakle, informatička oprema koju do sada nije bilo moguće uključiti u službu, što će doprinijeti puno kvalitetnijoj usluzi. Mi ćemo i prvi put dobiti mogućnost našu uslugu pružiti i invalidnim osobama, jer će u sklopu bibliobusa biti pokretna rampa, kazala je  Jasmina Milovčić, Ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Karlovac.

Ravnopravno sudjelovanja u kulturnom i društvenom životu jedan je od glavnih ciljeva projekta, kao i razvoj čitalačke pismenosti u svim djelovima Karlovačke županije.

-Ono što je za ovaj projekt bitno je želja da svi stanovnici grada Karlovca i Karlovačke županije imaju jednaku priliku da dođu do materijala, knjiga i kulturnih događanja koja naša knjižnica obavlja, istaknula je Anita Malkoč Bišćan, voditeljica projekta.

Uz nabavku bibliobusa kroz projekt će se provoditi i druge aktivnosti koje će doprinijeti razvoju čitalačke aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je djeci i mladima, starijima od 54 godine kao i osobama s invaliditetom. Gradska knjižnica provesti će 25 radionica duž cijele Karlovačke županije.

-Radionice će biti čitateljski klubovi, debatni klubovi, zatim će biti kvizaške radionice. Kvizaške radionice će se odvijati po školama, naravno bit će tu i književnih susreta, dodala je voditeljica projekta.

Projekt će trajati sve do rujna 2023. godine, a bibliobus bi u knjižnicu trebao stići za godinu dana. Vrijednost projekta je nešto veća od 3 i pol milijuna kuna. 85 posto iznosa financira EU, a drug dio Ministarstvo kulture i medija RH.