• December 7, 2021
  • Ana Kordić
  • 0

Posljednja epidemija s kojom se borio cijeli svijet bila je ona velikih boginja krajem prošlog stoljeća. Prenosila se kontaktom i zrakom, poput COVID-a, a očitovala vrućicom, klonulošću, bolovima u leđima i razvojem osipa. Uvođenjem obaveznog cijepljenja velike boginje danas su iskorijenjene.

Velike boginje prva su zarazna bolest koja je iskorijenjena cijepljenjem i provođenjem programa suzbijanja. Prema podacima iz Večernjeg lista i Karlovačkog tjednika iz 1972. opsežan program zaštitnih mjera počeo je 26. ožujka, a završio 15. travnja, nekoliko sati nakon što je u Karlovac stigla vijest o pojavi boginja. Od toga časa oko tisuću ljudi, rade danonoćno. Popis njihovih imena ne bi stao na jednu stranicu lista.

PRVO CIJEPLJENJE NAJUGROŽENIJIH

Tadašnji šef higijensko-epidemiološke službe Medicinskog centra Karlovac Branko Vukšinić novinaru Karlovačkog tjednika 13. travnja 1972. Bogdanu Glodiću govori:

Počelo je 26. ožujka, mislim da je to bila nedjelja, nekoliko sati nakon što smo primili obavijest o pojavi velikih boginja. Takoreći, istog časa, počeli smo cijepiti najugroženije kategorije, u prvu redu zdravstvene radnike, zatim radnike Službe javne sigurnost, radnike iz javnog saobraćaja. Zatim, u daljim etapama ostale kategorije građana da bi 30. ožujka prešli na cijepljenje svih građana. Radilo je svekodnevno od 25 do 28 ekipa u gradu, donosi Tjednik.

ZA PRELAZAK GRANICE POTREBNA „BOGINJE“-POTVRDA

Cijepljeno je i kontrolirano 41 294 građana i djece. Utrošeno je oko 50 tisuća doza cjepiva, rekao je tada Vukšinić i skreće pažnju da građanima certifikat nije dovoljan za prelazak granice, bez provjere rezultata cijepljenja 4 do 5 dana nakon što su primili cjepivo.

Sve glasine o slučajevima oboljenja od velikih boginja, o teškim posljedicama cijepljenja i druge, potpuno su neosnovane. Do njih je vjerujem došlo zbog toga što smo zamijetili, i da tako kažem, uhvatili nekoliko građana koji su se vratili iz ugroženih područja. No, ti su građani bili pod našom kontrolom i nije pronađen znak oboljenja, kaže Vukšinić.

BOLEST U EUROPU DONIO HODOČASNIK

Par zanimljivosti vezano uz velike boginje. Posljednji slučaj opisan je 1977. godine u Somaliji. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 1980. velike boginje iskorijenjenima. Dvije su epidemije velikih boginja izbile 70.-ih godina prošlog stoljeća u Europi. Prva je bila 1970. u Njemačkoj, a druga dvije godine kasnije u bivšoj Jugoslaviji. Bila je to najveća epidemija velikih boginja u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Zarazu je na Kosovo unio jedan cijepljeni hodočasnik nakon povratka iz Meke.

Izvor: Facebook stranica Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”